Szukaj znanych osób

Adam Darski

Adam Darski

Kategoria: Piosenkarze

Liczba wyświetleń: 3213
Ocena: liczba gł.: 5

Adam Michał Darski, Nergal (ur. 10 czerwca 1977 w Gdyni), to polski kompozytor, multiinstrumentalista i wokalista. Absolwent Uniwersytetu Gdańskiego Wydziału Filologiczno-Historycznego.

Założyciel, główny kompozytor, autor tekstów oraz lider grupy muzycznej Behemoth. Znany również ze współpracy z grupami Hermh, Nile, Damnation, Vader, Sweet Noise, December's Fire, Mess Age oraz Hefeystos. Obecnie zamieszkały w Gdańsku.

Instrumentarium

  • ESP 6 String LTD EC Series Electric Guitar
  • ESP 6 String LTD Ninja 600 Series Electric Guitar
  • Mesa Boogie Rectifier amp and Mesa Boogie cabinets Boss pedals,
  • Gibson V 6 String Electric Guitar
  • Gibson Exploler 6 String Electric Guitar
  • Dean 6 String The Legendary Dean V Electric Guitar
  • Mayones 6 String Signum Gothic Custom/Behemoth Electric Guitar
  • Flame 7 String EXG-7 Custom/Behemoth Electric Guitar
  • Ibanez 7 String Electric Guitar
  • Morley Wah-wah Pedal
  • MARK L Custom Guitar Rack System
  • In tune signed Behemoth picks (1 mm), D'Addario strings (12-56, 12-60)

Dyskografia

Behemoth

  • 1992 Endless Damnation
  • 1993 The Return Of The Northern Moon
  • 1994 From The Pagan Vastlands
  • 1994 And The Forests Dream Eternally
  • 1995 Sventevith (Storming Near The Baltic)
  • 1996 Grom
  • 1997 And the Forests Dream Eternally/Forbidden Spaces
  • 1997 Bewitching The Pomerania
  • 1997 Pandemonic Incantations
  • 1998 Czarne Zastępy - W Hołdzie KAT
  • 1999 Satanica
  • 1999 Originators of Northern Darkness - A Tribute to Mayhem
  • 2000 Thelema.6
  • 2000 Live Eschaton: The Act of Rebellion
  • 2001 Antichristian Phenomenon
  • 2002 Zos Kia Cultus (Here and Beyond)
  • 2002 Tyrants From The Abyss - A Tribute To Morbid Angel
  • 2003 Conjuration
  • 2004 Crush.Fukk.Create. Requiem for Generation Armageddon
  • 2004 Demigod
  • 2005 Slaves Shall Serve
  • 2006 Demonica
  • 2007 The Apostasy

Mastiphal

  • 1994 Nocturnal Landscap (występ gościnny: perkusja)

Hermh

Nergal podczas występu na The Apostasy Tour w roku 2007
Nergal podczas występu na The Apostasy Tour w roku 2007
  • 1996 Crying Crown Of Trees

December's Fire

  • 1996 Vae Victis (występ gościnny: śpiew)

Hefeystos

  • 1998 Psycho Cafe (występ gościnny: śpiew)

Damnation

  • 1997 Coronation

The Wolverines

  • 2001 Million Hells

Mess Age

  • 2002 Self-Convicted (występ gościnny: śpiew)

Vader

  • 2002 Revelations (występ gościnny: śpiew)

Hangover

  • 2002 Terrorbeer (występ gościnny: śpiew)

Corruption

  • 2003 Orgasmusica (występ gościnny: śpiew)

Sweet Noise

  • 2003 Revolta (występ gościnny: śpiew)
źródło: wikipedia, licencja GNU FDL, autorzy