Szukaj znanych osób

Agnieszka Holland

Kategoria: Reżyserzy

Liczba wyświetleń: 5667
Ocena: liczba gł.: 1

Filmografia

  • Grzech Boga (1970, 25', film krótkometrażowy zrealizowany w trakcie studiów)
  • Wieczór u Abdona (1975, 48', film TV na podstawie opowiadania Jarosława Iwaszkiewicza)
  • Dziewczyna i "Akwarius" (1975, 80')
  • Niedzielne dzieci (1977, 80')
  • Zdjęcia próbne (1976, 90')
  • Coś za coś (1977, 62', film TV)
  • Aktorzy prowincjonalni (1978, 108', nagroda w Cannes)
  • Gorączka (1980, 122', na podstawie powieści Andrzeja Struga Dzieje jednego pocisku, nagrodzony Złotymi Lwami Gdańskimi w 1981 i Srebrnym Niedźwiedziem na MFF Berlin w 1981
  • Kobieta samotna (1981, 93')
  • Pocztówki z Paryża (Les cartes postales de Paris, 1982, francuski film TV)
  • Kultura (1985, film dokumentalny o paryskiej Kulturze)
  • Gorzkie żniwa (Bittere Ernte, 1985, 101', wyprodukowany w Niemczech, nominacja do Oscara)
  • Zabić księdza (To Kill a Priest, 1988, koprodukcja francusko-amerykańska, oparty na historii zamordowania Jerzego Popiełuszki)
  • Europa, Europa (1990, 113', koprodukcja francusko-niemiecka, nominacja do Oscara)
  • Olivier, Olivier (1991, 110', wyprodukowany we Francji)
  • Tajemniczy ogród (The Secret Garden, 1993, 102')
  • Red Wind (1994, amerykański film TV na podstawie prozy Raymonda Chandlera)
  • Całkowite zaćmienie (Total Eclipse, 1995, 111')
  • Plac Waszyngtona (Washington Square, 1997, 110')
  • Trzeci cud (The third miracle, 1999, 119')
  • Strzał w serce (Shot in the heart, 2001, 98')
  • Julia wraca do domu (Julia walking home, 2001)
  • Golden Dreams (2001, film dokumentalny o Kalifornii zrealizowany na zamówienie Disneylandu)
  • Dowody zbrodni (Cold Case, 2003, dwa odcinki pierwszej serii serialu: nr 11. "Hubris" oraz 12. "The Plan")
  • Kopia mistrza (Copying Beethoven, 2006)
  • Ekipa (2007)

Bibliografia: Stanisław Zawiśliński, "Reżyseria: Agnieszka Holland", wyd. Skorpion, Warszawa 1995 , ISBN 83-86466-06-5

źródło: wikipedia, licencja GNU FDL, autorzy