Szukaj znanych osób

Agnieszka Suchora

Kategoria: Aktorki

Liczba wyświetleń: 1312
Ocena: brak ocen

Agnieszka Suchora w roli Urszuli - "Bambini di Praga" Bohumila Hrabala w reżyserii Agnieszki Glińskiej
Agnieszka Suchora w roli Urszuli - "Bambini di Praga" Bohumila Hrabala w reżyserii Agnieszki Glińskiej

Agnieszka Suchora (ur. 1968) - polska aktorka.

W roku 1990 ukończyła studia na PWST w Warszawie. Od debiutu w roku 1991 rolą Violi w sztuce "Wieczór trzech króli" Williama Shakespeare'a (reż. Maciej Englert) jest aktorką Teatru Współczesnego w Warszawie.

W latach 1992-2005 występowała w Kabarecie Olgi Lipińskiej w TVP.

Agnieszka Suchora jest córką polskiego aktora Piotra Suchory i żoną aktora Krzysztofa Kowalewskiego

Wybrana filmografia

  • 1991 Panny i wdowy
  • 1993 Dwa księżyce
  • 1994 Bank nie z tej ziemi
  • 1995 Młode wilki
  • 2001-2002 Buła i spóła
  • 2002 Szpital na perypetiach
  • 2003-2005 Daleko od noszy
  • 2003-2004 Rodzinka
  • 2004 Camera Cafe
  • 2004 Na dobre i na złe
  • 2006 Niania odc.21

Wybrane role teatralne

  • Mistrz i Małgorzata Michaił Bułhakow reż.: Maciej Englert (1987)
  • Wieczór Trzech Króli lub co chcecie William Shakespeare reż.: Maciej Englert (1991)
  • Czego nie widać Michael Frayn reż.: Maciej Englert (1992)
  • Awantura w Chioggi Carlo Goldoni reż.: Maciej Englert (1993)
  • Zimowa opowieść William Shakespeare reż.: Maciej Englert (1995)
  • U celu Thomas Bernhard reż.: Erwin Axer (1997)
  • Przy stole Thornton Wilder reż.: Maciej Englert (1997)
  • Nasze miasto Thorntona Wildera reż.: Maciej Englert (1998)
  • Łgarz Carla Goldoniego reż.: Giovanni Pampiglione (1998)
  • Mieszczanin szlachcicem Molier reż.: Maciej Englert, (1999)
  • Wniebowstąpienie Tadeusz Konwicki reż.: Maciej Englert, (2002)
  • Bambini di Praga reż.: Agnieszka Glińska
  • Porucznik z Inishmore reż.: Maciej Englert, (2006)
  • Udając ofiarę reż.: Maciej Englert, (2007)


źródło: wikipedia, licencja GNU FDL, autorzy