Szukaj znanych osób

Ahmad Jamal

Kategoria: Muzycy

Liczba wyświetleń: 745
Ocena: brak ocen

Ahmad Jamal w 1994 r.
Ahmad Jamal w 1994 r.

Ahmad Jamal (ur. 2 lipca 1930 r. w Pittsburghu) – amerykański pianista jazzowy. Urodził się jako Frederick Russell Jones, nazwisko Jamal przybrał po konwersji na islam na początku lat 50. XX w. Należał do ulubionych pianistów Milesa Davisa i miał duży wpływ na kształt muzyki jego kwintetu w latach 1950-1955 (grali wtedy z Johnem Coltranem na saksofonie tenorowym, Redem Garlandem na fortepianie, Paulem Chambersem na basie i Philly Joe Jones na perkusji).

Od lat 80. Jamal regularnie koncertuje w niemal niezmiennym składzie wraz z basistą Jamesem Cammackiem i perkusistą Idrisem Muhammadem.

Dyskografia

  • Ahmad's Blues (1951)
  • Live At The Pershing & The Spotlight Club (1958)
  • Cross Country Tour 1958-1961 (1962)
  • Poinciana (1963)
  • The Awakening (1970)
  • Freeflight (1971)
  • Night Song (1980)
  • Live At Bubba's (1980)
  • Ahmad Jamal & Gary Burton In Concert (1981)
  • Digital Works (1985)
  • Live At The Montreal Jazz Festival (1985)
  • Rossiter Road (1986)
  • Crystal (1987)
  • Live in Paris 1992 (1993)
  • Chicago Revisited - Live At Joe Segal's Jazz Showcase (1993)
  • I remember Duke, Hoagy & Strayhorn (1995)
  • The Essence Part 1 (1995)
  • Big Byrd - The Essence Part 2 (1996)
  • Nature - The Essence Part III (1998)
  • With The Assai Quartet (1998)
  • Ahmad Jamal a l'Olympia (2001)
  • In Search Of Momentum (2003)
  • After Fajr (2005)
  • Legendary Okeh & Epic Recordings (1951-1955) (2005)

Linki zewnętrzne

Ahmad Jamal w All Music Guide (en)


źródło: wikipedia, licencja GNU FDL, autorzy