Szukaj znanych osób

Al Green

Kategoria: Muzycy

Liczba wyświetleń: 742
Ocena: brak ocen

Al Green
Al Green

Al Green, właściwie Al Greene (13 kwietnia 1946, Forest City, Arkansas ) – afroamerykański piosenkarz, przedstawiciel gatunku soul. Green, którego szczyt popularności przypadł na lata siedemdziesiąte XX wieku, był największą gwiazdą soul tego okresu i ostatnim z szeregu wielkich tego gatunku. Green obdarzony był znakomitymi warunkami głosowymi, z łatwością przechodził z głębokiego śpiewu piersiowego do falsetu. Green był twórcą nowego stylu w muzyce soul, łączącego elementy surowego, południowego stylu ze słodszym, kreowanym przez Motown. Największymi przebojami Greena były Let's Stay Together, Look What You Done for Me, I'm Still in Love With You, You Ought to Be With Me, Call Me, Here I Am (Come Back to Me) i wiele innych.

w 1995 Al Green został wprowadzony do Rock and Roll Hall of Fame.

Dyskografia Ala Green'a:

  • 1967 Back Up Train
  • 1970 Green Is Blues
  • 1971 Gets Next to You
  • 1972 Let's Stay Together
  • 1972 I'm Still in Love With You
  • 1973 Call Me
  • 1973 Livin' for You
  • 1974 Al Green Explores Your Mind
  • 1975 Al Green Is Love
  • 1976 Full of Fire
  • 1976 Have a Good Time
  • 1977 The Belle Album
  • 1978 Truth N' Time
  • 1978 Simply Beautiful
  • 1980 The Lord Will Make a Way
  • 1981 Higher Plane
  • 1981 Highway to Heaven
  • 1981 Tokyo Live
  • 1982 Precious Lord
  • 1983 The Christmas Album
  • 1983 I'll Rise Again
  • 1985 Going Away
  • 1985 He Is the Light
  • 1986 Trust in God
  • 1986 White Christmas
  • 1987 Soul Survivor
  • 1989 I Get Joy
  • 1992 Love Is Reality
  • 1993 Gospel Soul
  • 1995 Your Heart's in Good Hands
  • 2001 Feels Like Christmas
  • 2003 I Can't Stop
źródło: wikipedia, licencja GNU FDL, autorzy