Szukaj znanych osób

Aleksander Zelwerowicz

Kategoria: Aktorzy Reżyserzy

Liczba wyświetleń: 1628
Ocena: liczba gł.: 1

Filmografia

  • Przesądy (1912)
  • Obrona Częstochowy (1913)
  • Tajemnica pokoju nr 100 (1914)
  • Ochrana warszawska i jej tajemnice (1916)
  • Rok 1863 (1922)
  • Niewolnica miłości (1923)
  • Skrzydlaty zwycięzca (1924)
  • Huragan (1928)
  • Mocny człowiek (1929)
  • Tajemnica skrzynki pocztowej (1929)
  • Księżna Łowicka (1932)
  • Pałac na kółkach (1932)
  • Dzieje grzechu (1933)
  • Przebudzenie (1934)
  • Dwie Joasie (1935)
  • Granica (1938)
  • Ludzie Wisły (1938)
  • Serce matki (1938)
  • Wrzos (1938)
  • Czarne diamenty (1939)
  • Doktór Murek (1939)
  • Trzy serca (1939)
  • Żona i nie żona (1939)

Role teatralne (wybór)

  • Grabiec w Balladynie J.Słowackiego (1902)
  • Czepiec w Weselu S.Wyspiańskiego (1905)
  • Wojnicki w Wujaszku Wani A.Czechowa (1906)
  • Damazy Żegota w Panu Damazym J.Blizińskiego (1909)
  • Protasow w Żywym trupie L.Tołstoja (1916)
  • Major w Fantazym J.Słowackiego (1917)
  • Figaro w Weselu Figara P.A.de Beaumarchais'go (1918)
  • Hipolit w Papierowym kochanku J.Szaniawskiego (1920)
  • Argan w Chorym z urojenia Moliera (1921)
  • Szambelan w Panu Jowialskim A.Fredry (1923)
  • Horodniczy w Rewizorze N.Gogola (1926)
  • Mecenas w Adwokacie i różach J.Szaniawskiego (1929)
  • Porfiry w Zbrodni i karze wg.F.Dostojewskiego (1934)
  • Inspektor Goole w Pan Inspektor przyszedł J.B.Priestley'a (1947)
  • Żebrak w Elektrze J.Giraudoux (1946)
  • Henryk Jaskrowicz w Grzechu S.Żeromskiego (1951)

Prace reżyserskie teatralne (wybór)

  • Klątwa S.Wyspiańskiego (1909)
  • Samuel Zborowski J.Słowackiego (1911)
  • Wesele S. Wyspiańskiego (1912)
  • Wróg ludu H.Ibsena (1913)
  • Juliusz Cezar W.Shakespeare'a (1914)
  • Wyzwolenie S. Wyspiańskiego (1916)
  • Fantazy J.Słowackiego (1917)
  • Pan Jowialski A.Fredry (1918)
  • Pan de Pourceaugnac Moliera (1918)
  • Cyrulik Sewilski P.A.Beaumarchais'go (1918)
  • Intryga i miłość F.Schillera (1925)
  • Król Edyp Sofoklesa (1926)
  • Dziady A.Mickiewicza (1927)
  • Adwokat i róże J.Szaniawskiego (1929)
  • Przestępcy F. Brucknera (1930)
  • Wielki człowiek do małych interesów A.Fredry (1935)
  • Krysia J.Szaniawskiego (1935)
  • Pan Damazy J.Blizińskiego (1946)

Bibliografia

  • A.Zelwerowicz, Gawędy starego komedianta,Wyd. Iskry, Warszawa (1958)
  • A. Zelwerowicz, O sztuce teatralnej. Artykuły-wspomnienia-wywiady z lat 1908-1954, pod red. Barbary Osterloff, Wyd. Wiedza o kulturze,Wrocław (1993)
  • A.Zelwerowicz, Listy, wstęp, wybór i opracowanie Barbara Osterloff, Akademia Teatralna im. A. Zelwerowicza i Wydawnictwo Krąg, Warszawa (1999)
  • Aleksander Zelwerowicz [praca zbiorowa], Wilno (1931)
  • W.Horzyca, Aleksander Zelwerowicz, Warszawa (1935)
  • J.Macierakowski, W. Natanson, Aleksander Zelwerowicz,PIW, Warszawa (1957)

Źródła

  • Archiwum rodzinne Zelwerowiczów w Pracowni Historii Szkolnictwa Teatralnego Akademii Teatralnej im. A. Zelwerowicza w Warszawie
  • Muzeum Teatralne w Warszawie
  • Biblioteka Teatru im. J.Słowackiego w Krakowie
  • Archiwum Zelwerowiczowskie Barbary Osterloff

Linki zewnętrzne

źródło: wikipedia, licencja GNU FDL, autorzy