Szukaj znanych osób

Andrzej Grabowski

Andrzej Grabowski

Data urodzenia: 15 marca 1952 r.

Kategoria: Aktorzy

Liczba wyświetleń: 2151
Ocena: liczba gł.: 3

Wybrana filmografia

  • Jak żyć? (2008), jako Bandzior
  • Świadek koronny (2007), jako Jarosław Kowalik "Kowal"
  • Diabeł (2005), jako Franek
  • Zapomniana bohaterka (2006), jako Sobecki
  • Dublerzy (2006), jako Leon May
  • Wszyscy jesteśmy Chrystusami (2006), jako kolega Adasia
  • Pitbull (2005), jako Gebels
  • Emilia (2005), jako koroner
  • Atrakcyjny pozna panią... (2004)
  • Superprodukcja (2003)
  • Zróbmy sobie wnuka (2003)
  • E=mc² (2002)
  • Złote krople (2002)
  • Dzień świra (2002)
  • Kariera Nikosia Dyzmy (2002)
  • Jak to się robi z dziewczynami (2002)
  • Boże skrawki (2000)
  • Ogniem i mieczem (1999)
  • Odwrócona góra albo film pod strasznym tytułem (1999)
  • Kochaj i rób co chcesz (1997)
  • Pułkownik Kwiatkowski (1995) jako ksiądz

Role teatralne

  • Chory z urojenia Moliere, Teatr im. Juliusza Słowackiego w Krakowie - rola Argana
  • Opis obyczajów, czyli jak zwyczajnie wszędzie się miesza złe do dobrego według Jędrzeja Kitowicza, Teatr STU w Krakowie

Role serialowe

  • Boża podszewka (1997), jako Andrzej Jurewicz
  • Świat według Kiepskich (od 1999), jako Ferdynand Kiepski
  • Złotopolscy (od 2004), jako Andrzej Złotopolski
  • Odwróceni (2006), jako Jarosław "Kowal" Kowalik
  • Niania (2006) odc.27, jako Lucjan Furman
  • Na dobre i na złe (2002), jako ksiądz Kudełko
  • Pitbull (serial telewizyjny) (od 2005), jako starszy aspirant Jacek Goc "Gebels"

Dubbing

  • 2007: Zaczarowana - Nathaniel
  • 2007: Harry Potter i Zakon Feniksa - Alastor Szalonooki Moody
  • 2005: Harry Potter i Czara Ognia - Alastor Szalonooki Moody
  • 2005: Kurczak Mały - Buck "Asior" Gdaka
  • 2003: Mój brat niedźwiedź - Tuke
  • 2001: Abrafax i piraci z Karaibów - Kapitan Czarnobrody
  • 1953: Piotruś Pan - Kapitan Hak i Pan Darling
źródło: wikipedia, licencja GNU FDL, autorzy