Szukaj znanych osób

Anna Prus

Anna Prus

Data urodzenia: 21 maja 1981 r.

Kategoria: Aktorki

Liczba wyświetleń: 1366
Ocena: liczba gł.: 4

Anna Prus (ur. 21 maja 1981 w Zielonej Górze) – polska aktorka filmowa i teatralna.

W wieku dwunastu lat debiutowała na deskach Teatru im. Osterwy w Gorzowie Wielkopolskim. W 2002 roku skończyła Studium teatralne Ludwiny Nowickiej w Zielonej Górze, dwa lata później studio aktorskie LART w Krakowie, a w 2005 roku warsztaty filmowe na Europejskiej Akademii Filmowej w Berlinie. Studiowała na Wydziale Stosunków Międzynarodowych i Politologii na Uniwersytecie Wrocławskim, gdzie uzyskała licencjat.

Filmografia

  • 2007 Barwy szczęścia - Sylwia, studentka
  • 2007 Uwikłani - Dziewczyna gangstera
  • 2007 Ryś - Zakonnica
  • 2006-2007 Pogoda na piątek - Aneta
  • 2006 Ja wam pokażę! - Jola
  • 2006 Bezmiar sprawiedliwości - Marta, archiwistka
  • 2005 Dziki 2. Pojedynek - Majka Malinowska
  • 2003 Bo życie ma sens - Tancerka
  • 2001 Retrospekcja - Dziewczyna

Gościnnie

  • 2005-2007 Egzamin z życia - Sylwia Sadowska, psycholog
  • 2004-2007 Kryminalni - Justyna Bieniek, była członkini sekty "Eden" (2005)
źródło: wikipedia, licencja GNU FDL, autorzy