Szukaj znanych osób

Bogumił Kobiela

Kategoria: Aktorzy

Liczba wyświetleń: 1075
Ocena: liczba gł.: 2

Płaskorzeźba na ścianie Kina Praha w Warszawie
Płaskorzeźba na ścianie Kina Praha w Warszawie
Gwiazda w łódzkiej Alei Gwiazd
Gwiazda w łódzkiej Alei Gwiazd

Bogumił Kobiela (ur. 31 maja 1931 w Katowicach, zm. 10 lipca 1969 w Buszkowie) - polski aktor teatralny i filmowy. Absolwent PWST w Krakowie. Aktor Teatru Wybrzeże w Gdańsku (1953-1955 i 1958-1960), teatrzyku studenckiego Bim-Bom wraz ze Zbigniewem Cybulskim (1955-1958), Teatru Ateneum w Warszawie (1960-1963), kabaretów Dudek i Wagabunda (1963-1966), Teatru Komedia (1966-1969). Często występował w Telewizji Polskiej w programach estradowych, satyrycznych, a także w Teatrze Telewizji. Zginął tragicznie, prowadząc biały samochód marki BMW (poślizg), w Buszkowie pod Koronowem. Pochowany w Tenczynku pod Krakowem. Jego życiu poświęcona jest książka Macieja Szczawińskiego Zezowate Szczęście wydana w 1996 w Katowicach przez Towarzystwo Zachęty Kultury.

Scenariusz

  • (1972) - Przeprowadzka
  • (1960) - Do widzenia, do jutra...
  • (1963) - Kobiela na plaży


Filmografia

  • 1953 - Trzy opowieści jako Grześ
  • 1954 - Kariera jako milicjant
  • 1955 - Zaczarowany rower jako Tyczka
  • 1955 - Trzy starty jako Stefan
  • 1956 - Szkice węglem
  • 1957 - Eroica jako Dąbecki
  • 1958 - Pożegnania jako hrabia Tolo
  • 1958 - Popiół i diament jako Drewnowski
  • 1959 - "Inspekcja pana Anatola" jako prezes klubu "40 i 4"
  • 1959 - Awantura o Basię jako szwagier
  • 1960 - Rozstanie jako kelner
  • 1960 - Zezowate szczęście jako Jan Piszczyk
  • 1961 - Historia żółtej ciżemki jako Froncek, wędrowny kuglarz
  • 1962 - Nad wielką wodą
  • 1962 - Slanceto i syankata
  • 1962 - Spóźnieni przechodnie jako Wacek
  • 1963 - W polskich górach jako Bogumił Kobiela
  • 1963 - Kobiela na plaży jako Bogumił Kobiela
  • 1963 - Kryptonim Nektar jako Jacek
  • 1963 - Zacne grzechy jako Bertold
  • 1964 - Rękopis znaleziony w Saragossie jako Toledo
  • 1965 - Trzy kroki po ziemie
  • 1966 - Marysia i Napoleon jako Michał, kamerdyner Marii Walewskiej
  • 1966 - Nowy pracownik
  • 1966 - Małżeństwo z rozsądku jako 'inżynier' Kwilecki
  • 1966 - Piekło i niebo jako markiz w piekle
  • 1966-1968 - Klub profesora Tutki jako profesor
  • 1967 - Klub szachistów jako Dudek
  • 1967 - Co to jest Dudek? jako Bogumił Kobiela
  • 1967 - Poradnik matrymonialny
  • 1967 - Szach i mat!
  • 1967 - Paryż–Warszawa bez wizy jako Polak z Paryża
  • 1967 - Ręce do góry
  • 1967 - To jest twój nowy syn
  • 1968 - Hasło Korn
  • 1968 - Lalka jako Lisiecki, subiekt w sklepie Wokulskiego
  • 1968 - Człowiek z M3 jako Tomasz Piechocki
  • 1968 - Przekładaniec jako Ryszard Fox, kierowca rajdowy
  • 1968 - Wszystko na sprzedaż jako Bobek
  • 1969 - Przygody Pana Michała jako mnich
  • 1969 - Kulig
  • 1969 - Pierwszy dzień w pracy
  • 1969 - Nowy

Filmy pośmiertne:

  • 1988 - Bobek czyli jedenaście wcieleń Bogumiła Kobieli jako on sam (wykorzystano zdjęcia archiwalne)
  • 1997 - Bobek. Wspomnienie o Bogumile Kobieli jako on sam (wykorzystano zdjęcia archiwalne)
źródło: wikipedia, licencja GNU FDL, autorzy