Szukaj znanych osób

Catherine Deneuve

Catherine Deneuve

Data urodzenia: 22 października 1943 r.

Kategoria: Aktorki

Liczba wyświetleń: 1228
Ocena: liczba gł.: 3

Catherine Deneuve, wł. Catherine Dorléac (ur. 22 października 1943 w Paryżu) - francuska aktorka filmowa, Ambasador Dobrej Woli UNESCO.

Druga córka francuskiego aktora Maurice'a Teynaca i Renée Deneuve. Pierwsza córka Françoise również popularna aktorka, zginęła w wypadku samochodowym. Matka zrezygnowała z kariery scenicznej, ojciec zaś pracował przy dubbingu zagranicznych filmów, potem jako przedstawiciel wytwórni Paramount.

Catherine zachęcona przez ojca zadebiutowała w filmie jako nastolatka w 1956, kiedy pojawiła się w obrazie zatytułowanym "Les Collégiennes". Przełomem w karierze okazał się musical Jacquesa Demny'ego "Parasolki z Cherbourga". Później zagrała u tak znanych reżyserów jak Roman Polański ("Wstręt" z 1964) oraz Luis Buñuel ("Piękność dnia" z 1967, którego premiera wywołała sporo szumu za jego kontrowersyjność, ale dzięki niemu zyskała pozycję pierwszej damy francuskiego kina).

W USA, gdzie żaden film z Catherine nie osiągnął większego sukcesu finansowego ani nie doczekał się szerokiego rozpowszechniania, mimo wszystko jest ona gwiazdą, głównie dzięki reklamom perfum Chanel i Yves Saint Laurent. W 1995 nagrała płytę z Malcolmem McLarenem.

Związana z wieloma znanymi reżyserami, m.in. z Rogerem Vadimem oraz Marcello Mastroiannim, była żona fotografika Davida Baileya (o życiu prywatnym milczy, nie dementuje plotek).

Nagrody i nominacje

  • 1964 - Złota Palma za film "Parasolki z Cherbourga"
  • dwukrotnie Cezar dla najlepszej aktorki (nominowana jeszcze 8 razy do tej nagrody) za role w filmach "Le Dernier métro" z 1981 oraz "Indochiny" z 1992 (za tę ostatnią rolę nominowana do Oscara).

Filmografia

Aktorka

  • 2005: Palais royal! jako Eugenia
  • 2004: Rois et reine jako Pani Vasset
  • 2004: Les Temps qui changent jako Cécile
  • 2004: Princesse Marie jako Maria Bonaparte
  • 2004: François Truffaut, une autobiographie jako ona sama
  • 2003: Ruchome słowa (Um Filme Falado) jako Delfina
  • 2003: Niebezpieczne związki (Liaisons dangereuses, Les) jako Madame de Merteuil
  • 2003: Claude Berri, le dernier nabab jako ona sama
  • 2002: 8 kobiet (8 femmes) jako Gaby
  • 2002: Yves Saint Laurent 5 avenue Marceau 75116 Paris jako ona sama
  • 2002: Au plus pres du paradis jako Fanette
  • 2001: D'Artagnan (The Musketeer) jako Królowa
  • 2001: Tomcio Paluch (Petit poucet, Le) jako Królowa
  • 2001: Wracam do domu (Je Rentre A La Maison) jako Marguerite
  • 2001: Chmury (Clouds: Letters to My Son) jako Narrator (francuska wersja językowa)
  • 2001: Absolument fabuleux jako Widz
  • 2000: 100 kamer von Triera (Von Trier's 100 øjne) jako ona sama
  • 2000: Tańcząc w ciemnościach (Dancer in the Dark) jako Kathy
  • 1999: Pola X jako Marie
  • 1999: Wschód - Zachód (Est - Ouest) jako Gabrielle
  • 1999: Moja piękna teściowa (Belle Maman) jako Lea
  • 1999: Czas odnaleziony (Temps retrouvé, Le) jako Odette
  • 1998: Place Vendôme jako Marianne
  • 1998: Powiew nocy (Vent de la nuit, Le) jako Helene
  • 1997: Le Zénith des enfoirés jako ona sama
  • 1997: Sans titre
  • 1997: Pierre and Gilles, Love Stories jako ona sama
  • 1997: Genealogia zbrodni (Généalogies d'un crime) jako Jeanne/Solange
  • 1996: Złodzieje (Voleurs, Les) jako Marie Leblanc
  • 1995: Sto i jedna noc (Cent et une nuits, Les) jako La star-fantasme
  • 1995: L'Univers de Jacques Demy jako ona sama
  • 1995: Klasztor (O Convento) jako Hélčne
  • 1994: Petits heures du matin
  • 1994: La Partie d'échecs jako Marquise
  • 1993: François Truffaut: Skradzione portrety (François Truffaut: Portraits volés) jako Ona sama
  • 1993: Moja ulubiona pora roku (Ma saison préférée) jako Emilie
  • 1993: Les Demoiselles ont eu 25 ans
  • 1992: Indochiny (Indochine) jako Eliane Devries
  • 1991: Przeciw zapomnieniu (Contre l'oubli)
  • 1991: Królowa karnawału (Reine blanche, La) jako Liliane Ripoche
  • 1989: Terres jaunes
  • 1989: Frames from the Edge jako ona sama
  • 1989: Fréquence meurtre jako Jeanne Quester
  • 1988: The Man Who Loved Zoos
  • 1988: Dziwne miejsce na spotkanie (Drôle d'endroit pour une rencontre)
  • 1987: Zmącone śledztwo (Agent trouble) jako Amanda Weber
  • 1986: Miejsce zbrodni (Lieu du crime, Le) jako Lili Ravenel
  • 1985: Vivement Truffaut jako gra siebie/Marion
  • 1985: Miejmy nadzieję, że to będzie córka (Speriamo che sia femmina) jako Claudia
  • 1984: Fort Saganne jako Louise
  • 1984: Słowa i muzyka (Paroles et musique) jako Margaux
  • 1984: Szczególna przyjemność (Bon plaisir, Le) jako Claire Despres
  • 1983: Zagadka nieśmiertelności (The Hunger) jako Miriam Blaylock
  • 1983: Afrykanin (L'Africain) jako Charlotte
  • 1982: Szok (Choc, Le) jako Claire
  • 1981: Wybór broni (Choix des armes, Le) jako Nicole Durieux
  • 1981: Reporters (I) jako gra siebie
  • 1981: Hotel Ameryka (Hôtel des Amériques) jako Hélčne
  • 1980: Ostatnie metro (Dernier métro, La) jako Marion Steiner
  • 1980: Abattre
  • 1980: Kocham was wszystkich (Je vous aime) jako Alice
  • 1979: We dwoje (À nous deux) jako Françoise
  • 1979: Courage fuyons jako Eva
  • 1978: Ils sont grands, ces petits jako Louise
  • 1978: Écoute voir... jako Claude Alphand
  • 1978: Cudze pieniądze (L'Argent des autres) jako Cécile Rainier
  • 1977: Il était une fois la légion
  • 1977: Anima persa jako Elisa Stolz
  • 1977: Domek na plaży (Casotto) jako Woman in the Dream
  • 1977: Maszeruj lub giń (March or Die) jako Simone Picard
  • 1976: Si c'était a refaire jako Catherine Berger
  • 1975: Zig zig jako Marie
  • 1975: Samotnik (Sauvage, Le) jako Nelly
  • 1975: Pigalak (Hustle) jako Nicole Britton
  • 1975: Agresja (L'Agression) jako Sarah
  • 1974: Nie dotykaj białej kobiety! (Touche pas ? la femme blanche) jako Marie-Hélčne de Boismonfrais
  • 1974: Czyny szlachetnego rodu (Fatti di gente per bene) jako Linda Murri
  • 1974: Kobieta w czerwonych butach (Femme aux bottes rouges, La) jako Françoise LeRoi
  • 1974: La Bourgeoise
  • 1973: Największe wydarzenie od czasu, kiedy człowiek stanął na księżycu (Événement le plus important depuis que l'homme a marché sur la lune, L`) jako Irčne
  • 1972: Gliniarz (Un flic) jako Cathy
  • 1972: Liza jako Liza
  • 1971: Ça n'arrive qu'aux autres jako Catherine
  • 1970: Księżniczka w oślej skórze (Peau d'âne) jako Peau d'ane
  • 1970: Tristana jako Tristana
  • 1970: Henri Langlois
  • 1969: Tout peut arriver jako Interviewee
  • 1969: Kwietniowe szaleństwa (The April Fools) jako Catherine Gunther
  • 1969: Syrena z Missisipi (Sirène du Mississipi, La) jako Julie Roussel/Marion Vergano
  • 1968: Benjamin, czyli pamiętnik cnotliwego młodzieńca (Benjamin) jako Anne
  • 1968: Manon 70 jako Manon
  • 1968: Mayerling jako Maria Vetsera
  • 1968: Zawirowania serca (Chamade, La) jako Lucile
  • 1967: Piękność dnia (Belle de jour) jako Séverine Serizy
  • 1967: Panienki z Rochefort (Demoiselles de Rochefort, Les) jako Delphine Garnier
  • 1966: Stworzenia (Créatures, Les) jako Mylčne
  • 1965: Wstręt (Repulsion) jako Carol Ledoux
  • 1965: Życie zamku (Vie de château, La) jako Marie
  • 1965: Pan do towarzystwa (Un monsieur de compagnie) jako Isabelle
  • 1965: Karuzela miłości (Liebeskarussell, Das) jako Angela
  • 1965: Pieśń świata (Chant du monde, Le) jako Clara
  • 1964: Polowanie na mężczyznę (Chasse a l'homme, La) jako Denise
  • 1964: La Costanza della ragione jako Lori
  • 1964: Najpiękniejsze oszustwa świata (Plus belles escroqueries du monde, Les) jako Swindler
  • 1964: Parasolki z Cherbourga (Parapluies de Cherbourg, Les) jako Genevičve Emery
  • 1963: Wakacje w Portugalii (Vacances portugaises) jako Catherine
  • 1963: Występek i cnota (Vice et la vertu, La) jako Justine
  • 1962: A szatan prowadził bal (Et satan conduit le bal) jako Manuelle
  • 1962: Les Parisiennes jako Sophie
  • 1960: Les Petits chats
  • 1960: Les Portes claquent jako Dany
  • 1960: L'Homme à femmes jako Catherine
  • 1956: Les Collégiennes

Producentka

  • 1988: Dziwne miejsce na spotkanie (Drôle d'endroit pour une rencontre)
źródło: wikipedia, licencja GNU FDL, autorzy