Szukaj znanych osób

Catherine McClements

Kategoria: Aktorki

Liczba wyświetleń: 760
Ocena: liczba gł.: 1

Catherine McClements (ur. 1965 w Melbourne), australijska aktorka.

Karierę zawodową rozpoczęła grą w St. Martin's Youth Company w Melbourne. Następnie wstąpiła do National Institute of Dramatic Art (NIDA) w Sydney, który ukończyła w 1985. Będąc jeszcze studentką zagrała w filmach Just Us (1986), My Brother Tom (miniserial TV 1986) oraz The Right Hand Man (1987).

Polskiej publiczności jest znana z roli inspektor Rachel Goldie Goldstein w serialu Szczury wodne (ang. Water Rats), w którym w latach 1996-2000 zagrała w co najmniej 114 odcinkach.

Po 2000 występowała również z teatrze, m.in. razem z zespołem Company B wystąpiła jako Marta w sztuce Edwarda Albee Kto się boi Virginii Woolf (ang. Who's Afraid of Virginia Woolf?, premiera 4 sierpnia 2007).

Jej partnerem jest Jacek Koman - aktor urodzony w Polsce, z którym ma córkę Clementine Coco (ur. czerwiec 2001).

Filmografia

  • "My Brother Tom" (1986) jako Margaret (Peg) McGibbon
  • Just Us (1986)
  • The Right Hand Man (1987) jako Sarah Redbridge
  • Struck by Lightning (1990) jako Jill McHugh
  • Weekend with Kate (1990) jako Kate Muir
  • Redheads (1992) jako Diana Ferraro
  • The Girl from Tomorrow część druga Tomorrow's End (1993) miniserial TV jako Lorien
  • Better Than Sex (2000) jako Sam
  • Waiting at the Royal (2000) film TV jako Dinny
  • "Water Rats" (1996 - 2000) 114 odcinków serialu telewizyjnego jako Rachel Goldie Goldstein
  • "The Secret Life of Us" (2001-2002) 10 odcinków serialu telewizyjnego jako Carmen
  • Floodhouse (2003) jako Ava
  • "After the Deluge" (2003) mini serial TV jako Nicki Kirby
  • "CrashBurn" (2003) serial TV 13 odcinków jako Rosie Denton Harfield
  • "Mary Bryant" (2005) mini serial TV jako Marleen
  • Sexy Thing (2006)
  • Call Me Mum (2006) film TV
  • "Real Stories" (2006) serial TV jako Jillian (jeden odcinek)

Linki zewnętrzne


źródło: wikipedia, licencja GNU FDL, autorzy