Szukaj znanych osób

Corey Taylor

Corey Taylor

Kategoria: Muzycy

Liczba wyświetleń: 1179
Ocena: brak ocen

Corey Taylor (ur. 8 grudnia 1973 w Des Moines w stanie Iowa w USA), to amerykański pisarz, muzyk i wokalista. Pierwszym zespołem w którym grał był Stone Sour który zawiesił działalność w 1997 r. kiedy Corey przeszedł do grupy Slipknot, gdzie zastąpił wokalistę Andersa Colsefini. Rok później uczestniczył w nagraniu demo dla Roadrunner Records. Znalazły się na nich m.in. pierwsze hity grupy "Spit it Out" oraz "Wait and Bleed" (nagrane one zostały ponownie w 1999r. na album "Slipknot"). Demo to pokazywało jak zmienił się ten zespół po wydaniu debiutanckiego "Mate.Feed.Kill.Repeat.". W 1999 r. Slipknot wydał oficjalny debiut nazwany po prostu "Slipknot". Na albumie znalazł się m.in. napisany przez Coreya "Purity" - przez wielu uznany za najlepszy utwór grupy. W 2002 r. reaktywował się Stone Sour i w tym samym roku ukazał się ich debiut bez tytułu, a w 2006 r. druga płyta pt. "Come what(ever) may". Poza tym Corey występował też z innymi grupami, m.in. z Soulfly, Snot, Anthrax, Apocalyptica.

Dyskografia

Albumy nagrane ze Slipknot:

  • Slipknot (1999)
  • Iowa (2001)
  • Vol. 3: (The Subliminal Verses) (2004)
  • 9.0: Live (2005)

Albumy nagrane ze Stone Sour:

  • Stone Sour (2002)
  • Come What(ever) May (2006)
źródło: wikipedia, licencja GNU FDL, autorzy