Szukaj znanych osób

Diego Luna

Diego Luna

Kategoria: Aktorzy

Liczba wyświetleń: 473
Ocena: brak ocen

Diego Lunafot. David Shankbone
Diego Luna
fot. David Shankbone

Diego Alexander Luna (ur. 29 grudnia 1979 w Mexico City) – meksykański aktor i producent filmowy. Przyjaciel Gaela Garcíi Bernala, aktora.

Diego Luna urodził się w Mexico City 29 grudnia 1979 roku. Jego matka Fiona Alexander zginęła w wypadku samochodowym kiedy miał dwa lata. Szybko podzielił jednak pasję swojego ojca - rozrywkę. Już od najmłodszych lat występował w telewizji, filmie i teatrze. Pierwszą telewizyjna rolę dostał w "Último fin de ano, El" (1991). Następnie pracował na planie hiszpańskiej opery mydlanej "Abuelo y yo, El" (1992). Jego najlepszy przyjaciel - Gael Garcia Bernal - grał tam główną rolę. Po wystepie tam Diego zaczął nabierać doświadczenia w wielu różnych produkcjach. Przełomem w jego karierze okazał się jednak kontrowersyjny film "I twoją matkę też" (2001), gdzie znów wystąpił z Bernalem. Jego rola, niezwykle zaangażowana i znacząca, uczyniła go jedną z największych nadzieji kina meksykańskiego. Jego gwiazda ciągle świeciła jasno - na amerykański rynek weszło od tegoczasu wiele filmów z jego udziałem, np. "Vampires: Los Muertos" (2002) czy słynna "Frida" (2002). W 2004 pojawił się jako Javier Suarez w tanecznym "Dirty Dancing 2". Pracuje jednocześnie nad wieloma projektami - zarówno z latynoskiej części Ameryki, jak i z USA. Nie zapomina jednak o swoich korzeniach i pojawia się w obrazie "Nicotina". W roku 2004 gra jedną z drugoplanowych ról w filmie ,,Terminal", lecz nie u byle kogo, tylko u samego Stevena Spielberga. To pozwala mu się już w pełni zadomowić w słonecznej Kalifornii oraz m.in partnerować Johnowi C. Reilly w filmie "The Criminal".


Filmografia

  • Mister Lonely (2007)
  • Goal! (2005)
  • Amapola (2005)
  • Solo Dios sabe (2005)
  • Dirty Dancing 2 (2004)
  • Criminal (2004)
  • Terminal (2004)
  • Bezprawie (2003)
  • Żołnierze Salaminy (2003)
  • Carambola (2003)
  • Cigarros, desamores, y 20 diamantes (2003)
  • Nikotyna (2003)
  • Todo el Poder (2003)
  • Łowcy wampirów: Los Muertos (2002)
  • Frida (2002)
  • Ciudades Oscuras (2003)
  • I twoją matkę też (2001)
  • Todos los aviones del mundo (2001)
  • Atlético San Pancho (2001)
  • Zanim zapadnie noc (2000)
  • Todo el poder (1999)
  • Vida en el espejo (1999)
  • Kometa (1998)
  • Słodki zapach śmierci (1998)
  • Amor de mi vida (1998)
  • Un Hilito de sangre (1995)
  • Premio mayor (1995)
  • Ambar (1994)
  • Abuelo y yo jako Luis (1992)
  • El Ultimo fin de año (1991)
  • Antonieta (1982)


Strony WWW: www.diego-luna.net

źródło: wikipedia, licencja GNU FDL, autorzy