Szukaj znanych osób

Dizzy Gillespie

Dizzy Gillespie

Kategoria: Muzycy

Liczba wyświetleń: 698
Ocena: brak ocen

Dizzy w wieku 29 lat
Dizzy w wieku 29 lat

Dizzy Gillespie naprawdę nazywał się John Birks Gillespie (ur. 21 października 1917 w Cheraw, Karolina Południowa, USA, zm. 6 stycznia 1993 w Anglewood, New Jersey) – amerykański trębacz, kompozytor i wokalista jazzowy, twórca scatu.

Pochodził z licznej rodziny. W wieku dwunastu lat zaczął grać na puzonie, ale mniej więcej po roku przerzucił się na trąbkę. Uczył się sam i mimo że zdobył stypendium muzyczne, wiedzę o muzyce wolał zdobywać na estradzie. W 1935 r. porzucił uniwersytet i wyjechał do Filadelfii, gdzie występował w miejscowych grupach.

Razem z Charlie Parkerem stworzył bebop - jeden z gatunków jazzu. Zaczynał w orkiestrze Teddy Hilla. Stamtąd trafił do zespołu Earla Hinesa, gdzie po raz pierwszy spotkał Parkera. Następnie trafił do bopowego big-bandu Billy'ego Eckstine'a. Wkrótce założył swój własny big-band.

Wprowadził do jazzu wątki kubańskie. Stworzył scat - improwizację wokalną na nic nie znaczących słowach. W 1965 i 1971 wystąpił w Polsce. Na jego grze wzorowały się następne pokolenia trębaczy od Milesa Davisa do dziś.

Wybrana dyskografia

  • The Harlem Jazz Scene (1941)
  • Shaw ‘Nuff (1945)
  • Live At The Spotlite (1946)
  • Dizzy Gillespie Live At The Downbeat Club (1947)
  • Paris 1948 (1948)
  • Dee Gee Days (1952)
  • Pleyel Concert 1953 (1953)
  • Tour De Force (1955)
  • Live In Hi-Fi From Birdland (1956)
  • At Newport (1958)
  • An Electrifying Evening (1961)
  • Dizzy Gillespie And The Double Six Of Paris (1964)
  • Swing Low, Sweet Cadillac (1967)
  • Cornucopia (1969)
  • The Bop Session (1975)
  • Free Ride (1977)
  • Alternate Blues (1980)
  • To A Finland Station (1983)
  • The Winter In Lisbon (1990)
  • To Diz With Love (1992)
  • Blues Poeple (1993)
  • Strangers In Paradise (1994)
  • Bird Songs: The Final Recordings (1997)
źródło: wikipedia, licencja GNU FDL, autorzy