Szukaj znanych osób

Edgar Froese

Kategoria: Muzycy

Liczba wyświetleń: 1236
Ocena: brak ocen

Edgar Wilmar Froese (ur. 6 czerwca 1944, Tilsit) - niemiecki muzyk rockowy grający muzykę elektroniczną, kompozytor i artysta grafik. Edgar Froese jest instrumentalistą, gra na instrumentach klawiszowych (syntezatory, melotron), gitarze elektrycznej i basowej. Edgar Froese był założycielem i długoletnim liderem awangardowego zespołu Tangerine Dream. Jest jedynym muzykiem grającym w grupie przez wszystkie lata jej działalności. Oprócz pracy w grupie wydał szereg płyt solowych. Solowa muzyka Froese charakteryzuje się nasyconą, gęstą fakturą opartą ma elektronicznym instrumentarium. Objąwszy pełną kontrolę nad grupą Tangerine Dream w połowie lat osiemdziesiątych Froese zaprzestaje działalności solowej, jednocześnie sterując grupą w stronę łagodnego, przejrzystego brzmienia charakterystycznego dla New Age.

Solowa Dyskografia Edgara Froese

  • 1995 Beyond the Storm (składanka)
  • 1983 Pinnacles
  • 1982 Kamikaze 1989
  • 1982 Solo 1974-1979
  • 1979 Stuntman
  • 1978 Ages
  • 1976 Macula Transfer
  • 1975 Electronic Dreams (składanka)
  • 1975 Epsilon in Malaysian Pale
  • 1974 Aqua
  • 2003 Introduction to the Ambient Highway
  • 2003 Ambient Highway Vol.1
  • 2003 Ambient Highway Vol.2
  • 2003 Ambient Highway Vol.3
  • 2003 Ambient Highway Vol.4
  • 2005 Dalinetopia
  • 2005 Orange Light Years
źródło: wikipedia, licencja GNU FDL, autorzy