Szukaj znanych osób

Gena Rowlands

Kategoria: Aktorki

Liczba wyświetleń: 621
Ocena: brak ocen

Gena Rowlands w 1992
Gena Rowlands w 1992

Virginia Cathryn Rowlands (ur. 19 czerwca 1930 w Cambria w stanie Wisconsin w USA) - amerykańska aktorka.

Była żoną Johna Cassavetesa i jest matką Nicka Cassavetesa.

Wybrana filmografia

  • 1948-1958: Studio One
  • 1958: The High Cost of Loving
  • 1958-1964: 77 Sunset Strip (I)
  • 1959-1962: Adventures in Paradise
  • 1959-1973: Bonanza
  • 1959-1963: Laramie
  • 1961-1966: Doktor Kildare (Dr. Kildare)
  • 1961-1962: 87th Precinct
  • 1962: Ostatni kowboj (Lonely Are the Brave)
  • 1962-1971: The Virginian
  • 1962: The Spiral Road
  • 1963: Dziecko czeka (Child Is Waiting, A)
  • 1963-1966: Prawo Burke'a (Burke's Law)
  • 1964-1969: Peyton Place
  • 1967: Tony Rome
  • 1968: Twarze (Faces)
  • 1968: Gli Intoccabili
  • 1968: Nick Quarry
  • 1969-1976: Marcus Welby, lekarz medycyny (Marcus Welby, M.D.)
  • 1971: Minnie i Moskowitz (Minnie and Moskowitz)
  • 1974: Kobieta pod presją (Woman Under the Influence, A)
  • 1975: Columbo: Playback
  • 1976: Dwuminutowe ostrzeżenie (Two Minute Warning)
  • 1977: Premiera (Opening Night)
  • 1978: Skok na Brinka (The Brink's Job)
  • 1978: A Question of Love
  • 1979: Strangers: The Story of a Mother and Daughter
  • 1980: Gloria
  • 1982: Burza (Tempest)
  • 1983: Thursday's Child
  • 1984: Strumienie miłości (Love Streams)
  • 1985: Wczesny mróz (An Early Frost)
  • 1987: Światłość dnia (Light of Day)
  • 1987: Historia Betty Ford (The Betty Ford Story)
  • 1988: Inna kobieta (Another Woman)
  • 1990: Montana
  • 1991: Ted and Venus
  • 1991: Jedna Runda (Once Around)
  • 1991: Noc na Ziemi (Night on Earth)
  • 1991: Nieznajoma (Face of a Stranger)
  • 1992: Szalona w miłości (Crazy in Love)
  • 1993: Silent Cries
  • 1994: Test prawdy (Parallel Lives)
  • 1995: Neonowa Biblia (The Neon Bible)
  • 1995: Miłosna rozgrywka (Something to Talk About)
  • 1995: Anything for John
  • 1996: Odmienić los (Unhook the Stars)
  • 1997: Jak jej nie kochać (She's so lovely)
  • 1998: Grace i Glorie (Grace and Glorie)
  • 1998: Ulotna nadzieja (Hope Floats)
  • 1998: Gra w serca (Playing by Heart)
  • 1998: Potężny i szlachetny (The Mighty)
  • 1998: Paulie - gadający ptak (Paulie)
  • 1998: Best Friends For Life
  • 1999: Weekend (The Weekend)
  • 2000: Ljuset haller mig sallskap
  • 2000: Kolor miłości (The Color of Love: Jacey's Story)
  • 2001: Szaleństwa Iris (Wild Iris)
  • 2002: Talizman szczęścia (Charms for the Easy Life)
  • 2002: Histeryczna ślepota (Hysterical Blindness)
  • 2003: The Incredible Mrs. Ritchie
  • 2004: Złodziej życia (Taking Lives)
  • 2004: Pamiętnik (The Notebook)
  • 2005: Klucz do koszmaru (The Skeleton Key)
  • 2006: Zakochany Paryż (Paris, je t'aime)
  • 2007: Broken English


Commons
źródło: wikipedia, licencja GNU FDL, autorzy