Szukaj znanych osób

Glenn Close

Glenn Close

Data urodzenia: 19 marca 1947 r.

Kategoria: Aktorki

Liczba wyświetleń: 597
Ocena: brak ocen

Glenn Close (ur. 19 marca 1947 w Greenwich w stanie Connecticut, USA), amerykańska aktorka pięciokrotnie nominowana do Oscara.


Życie rodzinne:

Urodziła się w Greenwich, Connecticut jako córka Bettine Moore i Williama T. Close. Ma dwie siostry i brata: Tinę, Jessie i Alexandra. Jej rodzice pochodzili z wyższej klasy brytyjskiego społeczeństwa. Jest daleką kuzynką Brooke Shields.


Glenn Close uczęszczała do prywatnej szkoły z internatem w Connecticut, później do szkoły w Szwajcarii. Swą edukację kontynuowała w The College of William and Mary, gdzie uzyskała licencjat z aktorstwa i antropologii. Jest także członkiem bractwa Phi Beta Kappa. W 1965 założyła zespół Up with People, w którym poznała swego pierwszego męża, Cabota Wade. Jednak po pięciu latach porzuciła koncertowanie i męża i zaczęła grać na Broadwayu. Tam dostrzegł ją reżyser George Roy Hill i zaangażował ją do swego nowego filmu - Świat według Garpa. Ta rola zmieniła wszystko. Każdy film był kolejnym sukcesem...

Kariera filmowa

Glenn Close jest zazwyczaj kojarzona z wywołującymi dreszcz emocji rolami Madame de Merteuil w Niebezpiecznych związkach i szalonej redaktorki w Fatalnym zauroczeniu. Jej gra została doceniona nie tylko przez fanów ale też i krytyków. Była nominowana pięciokrotnie do Oscara, w tym dwa razy w kategorii: główna kobieca rola pierwszoplanowa i aż trzy razy w kategorii: drugoplanowa rola kobieca.


Wybrana filmografia

  • Świat według Garpa (1982) - nominacja do Oscara za rolę drugoplanową
  • Wielki chłód (The Big Chill) (1983) - nominacja do Oscara za rolę drugoplanową
  • Urodzony sportowiec (The Natural) (1984) - nominacja do Oscara za rolę drugoplanową
  • Fatalne zauroczenie (1987) - nominacja do Oscara za rolę pierwszoplanową
  • Niebezpieczne związki (1988) - nominacja do Oscara za rolę pierwszoplanową
  • 101 Dalmatyńczyków (1996)
  • Marsjanie atakują! (1996)
  • Air Force One (1997)
  • Kto zabił ciotkę Cookie? (1999)
  • 102 Dalmatyńczyki (2000)
  • Witamy w naszej dzielnicy (The Safety of Objects, 2001)
  • Rozwód po francusku (2003)
  • Żony ze Stepford (The Stepford Wives, 2004)
  • Damages (2007, serial TV)

Linki zewnętrzne

Commons
źródło: wikipedia, licencja GNU FDL, autorzy