Szukaj znanych osób

Hanna Stankówna

Kategoria: Aktorki

Liczba wyświetleń: 924
Ocena: liczba gł.: 2

Hanna Stankówna (ur. 4 maja 1938 w Poznaniu), polska aktorka. Ukończyła PWST w Warszawie, aktorka Teatru Polskiego w Warszawie i popularna aktorka filmowa. Odznaczona między innymi Srebrnym i Złotym Krzyżem Zasługi.

Ciekawostki

Jedną ze swoich najważniejszych ról teatralnych zagrała w warszawskim Teatrze Stara Prochownia w przedstawieniu "Chrabąszcze" Mariana Pankowskiego - reż. Tomasz Wolańczyk.

Wybrana filmografia

  • Samotność we dwoje (1968)
  • Lokis (1970)
  • System (1971)
  • Trzecia część nocy (1971)
  • Droga w świetle księżyca (1972)
  • Szklana kula (1972)
  • Wyjazd służbowy (1975)
  • Trędowata (1976)
  • Sprawa Gorgonowej (1977)
  • Czułe miejsca (1980)
  • Jan Serce (1981)
  • Murmurando (1981)
  • Epitafium dla Barbary Radziwiłłówny (1982)
  • Wilczyca (1983)
  • Seksmisja (1984)
  • Kobieta z prowincji (1984)
  • Przyspieszenie (1984)
  • Osobisty pamiętnik grzesznika przez niego samego spisany (1985)
  • Labirynt (1985)
  • Druga strona słońca (1986)
  • Tulipan (1986)
  • Wyrównanie rachunku (1987)
  • Komediantka (1987)
  • Romeo i Julia z Saskiej Kępy (1988)
  • Gdzieśkolwiek jest, jesliś jest (1988)
  • Powrót wabiszczura (1989)
  • Rififi po sześćdziesiątce (1989)
  • Dom na głowie (1990)
  • Kawalerskie życie na obczyźnie (1992)
  • Człowiek z... (1993)
  • Panna z mokrą głową (1994)
  • Awantura o Basię (1995)
  • Matka swojej matki (1996)
  • Gosia i Małgosia (1998)
  • Tygrysy Europy (1999)
  • Więzy krwi (2001)
  • Tygrysy Europy (2003)
  • Boża podszewka II (2005)
  • Parę osób, mały czas (2005)
  • Klinika samotnych serc (2005)
  • Ale się kręci (2006)
  • Niania odc.55(2007)

Linki zewnętrzne

źródło: wikipedia, licencja GNU FDL, autorzy