Szukaj znanych osób

Helena Grossówna

Kategoria: Aktorki

Liczba wyświetleń: 732
Ocena: brak ocen

Helena Grossówna (ur. 25 listopada 1904 roku w Toruniu, zm. 1 lipca 1994 roku w Warszawie) – polska tancerka oraz aktorka teatralna i filmowa.

Ukończyła szkołę baletową w Toruniu. Po debiucie scenicznym w 1926 r. kształciła się i występowała we Włoszech oraz Francji. Po powrocie do kraju grała m.in. w poznańskim Teatrze Nowym oraz warszawskich Qui Pro Quo, Małym, Wielkiej Rewii i Cyruliku Warszawskim. W filmie debiutowała w roku 1935.

Podczas okupacji była kelnerką. Występowała od czasu do czasu również w oficjalnych teatrach. Była jednocześnie oficerem AK. W stopniu porucznika dowodziła podczas Powstania warszawskiego oddziałem kobiecym w ramach batalionu "Sokół". Po kapitulacji powstania więziona w obozie jenieckim Gross-Lübars, a następnie w stalagu w Oberlangen. Powróciła do kraju i od 1948 r. związała się z warszawskim teatrem "Syrena".

Filmografia

  • 1935: Kochaj tylko mnie
  • 1936: Dodek na froncie
  • 1936: Mały marynarz
  • 1936: Dwa dni w raju
  • 1936: Tajemnica Panny Brinx
  • 1937: Parada Warszawy
  • 1937: Dyplomatyczna żona
  • 1937: Piętro wyżej
  • 1938: Florian
  • 1938: Królowa przedmieścia
  • 1938: Szczęśliwa trzynastka
  • 1938: Zapomniana melodia
  • 1938: Paweł i Gaweł
  • 1938: Robert i Bertrand
  • 1939: Testament profesora Wilczura
  • 1939: Włóczęgi
  • 1960: Kolorowe pończochy
  • 1962: O dwóch takich, co ukradli księżyc
  • 1962: Mój stary
  • 1963: Zbrodniarz i panna
  • 1965: Niekochana

Linki zewnętrzne

źródło: wikipedia, licencja GNU FDL, autorzy