Szukaj znanych osób

Irena Kwiatkowska

Irena Kwiatkowska

Data urodzenia: 17 września 1912 r.

Kategoria: Aktorki

Liczba wyświetleń: 1004
Ocena: liczba gł.: 1

Odcisk dłoni Ireny Kwiatkowskiej w Alei Gwiazd w Międzyzdrojach
Odcisk dłoni Ireny Kwiatkowskiej w Alei Gwiazd w Międzyzdrojach

Irena Kwiatkowska (ur. 17 września 1912 w Warszawie) – polska aktorka teatralna i filmowa, artystka kabaretowa.

W 1935 ukończyła Wydział Aktorski Państwowego Instytutu Sztuki Teatralnej i debiutowała w teatrze Cyrulik Warszawski. Do wybuchu wojny występowała na scenie Teatru Powszechnego w Warszawie, Teatru Nowego w Poznaniu i Teatru Polskiego w Katowicach.

Podczas okupacji niemieckiej była żołnierzem Armii Krajowej. Brała udział w powstaniu warszawskim.

Po wojnie występowała w krakowskim kabarecie Siedem Kotów; dla niej pisał wiersze, piosenki oraz skecze Konstanty Ildefons Gałczyński. Od 1948 związana ze scenami warszawskimi. Zagrała ponad sto ról teatralnych, 20 filmowych i telewizyjnych (m.in. jako Kobieta Pracująca w serialu TV Czterdziestolatek oraz matka Pawła w Wojnie Domowej). Występowała w Kabarecie Dudek oraz Kabarecie Starszych Panów. Nagrała także wiele audycji radiowych, zwłaszcza dla dzieci.

Jej mężem był lektor i spiker Polskiego Radia Bolesław Kielski. Nie mieli dzieci.

Uhonorowana wieloma nagrodami. Kawaler Orderu Uśmiechu.

Filmografia

  • Entree (2008)
  • Når nettene blir lange (Kiedy noce robią się długie) (2000)
  • Graczykowie (2000, 2001)
  • Czterdziestolatek 20 lat później (1993)
  • Rozmowy kontrolowane (1991)
  • Zmiennicy (1986)
  • Lata dwudzieste... lata trzydzieste (1983)
  • Tajemnica szyfru marabuta (1980)
  • Hallo Szpicbródka czyli ostatni występ króla kasiarzy (1978)
  • Proszę słonia (1978)
  • Motylem jestem, czyli romans 40-latka (1976)
  • Czterdziestolatek (1974-1977)
  • Dzięcioł (1970)
  • Wojna domowa (1965-1966)
  • Zacne grzechy (1963)
  • Klub kawalerów (1962)
  • I ty zostaniesz Indianinem (1962)
  • Drugi człowiek (1961)
  • Tysiąc talarów (1959)
  • Żołnierz królowej Madagaskaru (1958)
  • Sprawa do załatwienia (1953)
  • 2 x 2 = 4 (1945)
źródło: wikipedia, licencja GNU FDL, autorzy