Szukaj znanych osób

Isaac Hayes

Isaac Hayes

Kategoria: Muzycy

Liczba wyświetleń: 477
Ocena: brak ocen

Isaac Lee Hayes (ur. 20 sierpnia 1942 w Covington w stanie Tennessee), amerykański kompozytor, aktor, producent i muzyk rockowy związany z takimi gatunkami i stylami jak soul, rytm and blues, urban. Uważany jest za jednego z prekursorów rapu. Hayes w czasie swej długoletniej kariery wywarł olbrzymi wpływ na pokolenia afroamerykańskich muzyków. Stał się na równi symbolem wybujałego seksu jak i dumy z przynależności do murzyńskiej grupy etnicznej w Ameryce Północnej. Hayes nagrywał popularne piosenki, muzykę filmową oraz bardziej znaczące dzieła, których przykładem jest monumentalna 15 minutowa pieśń Joy. Do największych przebojów Hayesa należą Theme from ‘Shaft, Hot Buttered Soul, The Isaac Hayes Movement, To Be Continued, Black Moses, Live at the Sahara Tahoe, Chocolate Chip i wiele innych. Isaac Hayes zaangażowany jest w działalność charytatywną.

W 2002 Isaac Hayes został wprowadzony do Rock and Roll Hall of Fame.

Dyskografia

  • 1967 Presenting Isaac Hayes
  • 1969 Hot Buttered Soul
  • 1970 ...To Be Continued
  • 1970 Enterprise
  • 1970 The Isaac Hayes Movement
  • 1971 Black Moses
  • 1971 Shaft Enterprise
  • 1972 In the Beginning
  • 1973 Joy
  • 1973 Live at the Sahara Tahoe
  • 1974 Tough Guys
  • 1974 Truck Turner
  • 1975 Chocolate Chip
  • 1976 Disco Connection
  • 1976 Groove-A-Thon
  • 1976 Juicy Fruit
  • 1977 A Man and a Woman
  • 1977 New Horizon
  • 1978 For the Sake of Love
  • 1978 Hotbed Stax
  • 1979 Don't Let Go
  • 1980 And Once Again
  • 1980 Royal Rappins
  • 1981 Lifetime Thing
  • 1986 U-Turn
  • 1988 Love Attack

South Park :

Isaac Hayes podkładał głos pod Chefa z kultowego serialu South Park jednak po ataku twórców serialu na scjentologię (Hayes jest scjentologiem), opuścił serial. Na początek nowego sezonu South Park, jego twórcy zaprezentowali nowy odcinek – The Return of Chef, w którym uśmiercili bohatera, któremu Hayes użyczył głosu. Odcinek został wyemitowany w środę 22 marca 2006 i natychmiast stał się dostępny w internecie.

źródło: wikipedia, licencja GNU FDL, autorzy