Szukaj znanych osób

Jadwiga Smosarska

Kategoria: Aktorki

Liczba wyświetleń: 760
Ocena: liczba gł.: 1

Nagrobek Jadwigi Smosarskiej na Cmentarzu Powązkowskim, Warszawa, 8 lipca 2006 r.
Nagrobek Jadwigi Smosarskiej na Cmentarzu Powązkowskim, Warszawa, 8 lipca 2006 r.

Jadwiga Smosarska, właściwie Jadwiga Asmosarska (ur. 23 września 1898 w Warszawie, zm. 1 listopada 1971 w Warszawie) – polska aktorka teatralna i filmowa; absolwentka warszawskiej szkoły dramatycznej, którą ukończyła z wyróżnieniem w 1920 r.

Przebieg kariery

Zadebiutowała w 1919 na deskach Teatru Dramatycznego w Warszawie rolą Lilii w Ciotce Karola T. Brandona. Do początku II wojny światowej grała w teatrach stołecznych. Debiutem filmowym był obraz Aleksandra Hertza Dla szczęścia z 1919 r. według dramatu Stanisława Przybyszewskiego. W 1925 wyjechała do Paryża na studia filmowe. Pomimo że zagrała w 26 polskich filmach, to częściej wystepowała na deskach teatralnych grając łącznie w 40 różnych sztukach. Kino przyniosło jej jednak tak wielką popularność, że przez wiele osób (zarówno publiczność, jak i krytyków) była uważana za największą gwiazdę polskiego przedwojennego kina, wygrywając zresztą w wielu plebiscytach popularności.

Od listopada 1939 przebywała w USA, gdzie zajęła się pracą społeczną wśród Polonii. Po wojnie wielokrotnie odwiedzała Polskę, by ostatecznie powrócić z mężem do kraju na stałe w 1970 r.

Filmografia

  • 1919 Dla szczęścia
  • 1920 Bohaterstwo polskiego skauta
  • 1921 Cud nad Wisłą
  • 1922 Tajemnica przystanku tramwajowego
  • 1922 Strzał
  • 1922 Kizia
  • 1923 Niewolnica miłości
  • 1924 O czym się nie mówi
  • 1925 Iwonka
  • 1926 Trędowata
  • 1927 Uśmiech losu
  • 1927 Ziemia obiecana
  • 1928 Tajemnica starego rodu
  • 1929 Grzeszna miłość
  • 1930 Na Sybir
  • 1932 Księżna łowicka
  • 1932 Rok 1914
  • 1933 Prokurator Alicja Horn
  • 1934 Czy Lucyna to dziewczyna?
  • 1935 Dwie Joasie
  • 1936 Jadzia
  • 1936 Barbara Radziwiłłówna
  • 1937 Ułan księcia Józefa
  • 1937 Skłamałam
  • 1938 Królewna Śnieżka i siedmiu krasnoludków (głos Królewny Śnieżki)
  • 1939 Życie na opak (f.nieukończony)
źródło: wikipedia, licencja GNU FDL, autorzy