Szukaj znanych osób

Janet Jackson

Janet Jackson

Kategoria: Muzycy

Liczba wyświetleń: 1068
Ocena: brak ocen

Janet Jackson
Janet Jackson

Janet Damita Jo Jackson (ur. 16 maja 1966 w Gary w stanie Indiana) - wokalistka amerykańska, kompozytorka, autorka tekstów, producentka nagrań, aktorka, tancerka. Jako piosenkarka zadebiutowała wraz z zespołem złożonym z niej i jej braci : The Jackson Five. Jako aktorka zaczęła karierę od sitcomu realizowanego dla CBS TV: Good Times . Następnie wystąpiła w Different Strokes i Fame. Jest siostrą Micheala Jacksona.

Dwa pierwsze albumy solowe Janet Jackson (1982) i drugi Dream Street (1984) nie wzbudziły zainteresowania, przełom spowodował album Control.

Zagrała w filmie Johna Singletona Poetic Justice.

Dyskografia:

Albumy Studyjne

  • Janet Jackson (1982) 1 milion sprzedanych egzemplarzy
  • Dream Street (1984) 1 milion sprzedanych egz.
  • Control (1986) 14 milionów sprzedanych egz.
  • Rhythm Nation 1814 (1989) 18 milionów sprzedanych egz.
  • Janet (1993) 20 milionów sprzedanych egz.
  • The Velvet Rope (1997) 12 milionów sprzedanych egz.
  • All For You (2001) 12 milionów sprzedanych egz.
  • Damita Jo (2004) 3 miliony sprzedanych egz.
  • 20 Y.O. (2006) 1.5 miliona sprzedanych egz.
  • Discipline (2008) - premiera 29 luty 2008

Albumy kompilacyjne

  • Control - The Remixes (1987)
  • Janet.Remixed (1995)
  • Janet Jackson 1986-1996 Design Of A Decade (1996)

Single

  • 1982: Young Love
  • 1983: Come Give Your Love to Me
  • 1983: Say You Do
  • 1984: Don't Stand Another Chance
  • 1984: Fast Girls
  • 1985: Two to the Power of Love" (with Cliff Richard)
  • 1986: What Have You Done for Me Lately
  • 1986: Nasty
  • 1986: When I Think of You #1 us.
  • 1987: Control
  • 1987: Let's Wait Awhile
  • 1987: The Pleasure Principle
  • 1987: Funny How Time Flies (When You're Having Fun)
  • 1989: Miss You Much #1 us.
  • 1989: Rhythm Nation
  • 1990: Escapade #1 us.
  • 1990: Alright
  • 1990: Come Back to Me
  • 1990: Black Cat #1 us.
  • 1991: Love Will Never Do (Without You) #1 us.
  • 1991: State of the World
  • 1993: That's the Way Love Goes #1 us.
  • 1993: If
  • 1993: Again #1 us.
  • 1994: Because of Love
  • 1994: Any Time, Any Place
  • 1994: Throb
  • 1994: You Want This
  • 1995: Whoops Now
  • 1995: What'll I Do
  • 1995: Scream (with Michael Jackson)
  • 1995: Runaway
  • 1996: Twenty Foreplay
  • 1996: The Best Things in Life Are Free (with Luther Vandross)
  • 1997: Got 'Til It's Gone (featuring Joni Mitchell and Q Tip)
  • 1997: Together Again #1 us.
  • 1998: I Get Lonely
  • 1998: Go Deep
  • 1998: You
  • 1998: Every Time
  • 1999: Girlfriend/Boyfriend" (with Blackstreet and Eve)
  • 2000: Doesn't Really Matter #1 us.
  • 2001: All for You #1 us.
  • 2001: Someone to Call My Lover
  • 2002: Son of a Gun (featuring Missy Elliott and Carly Simon)
  • 2002: Come on Get Up
  • 2004: Just a Little While
  • 2004: I Want You
  • 2004: All Nite (Don't Stop)
  • 2004: R&B Junkie
  • 2006: Call on Me (with Nelly)
  • 2006: So Excited (with Khia)
  • 2006: Enjoy
  • 2006: With U
  • 2007: Feedback
  • 2008: Rock With You
  • 2008: Luv
źródło: wikipedia, licencja GNU FDL, autorzy