Szukaj znanych osób

Jean Reno

Jean Reno

Data urodzenia: 30 lipca 1948 r.

Kategoria: Aktorzy

Liczba wyświetleń: 936
Ocena: brak ocen

Jean Reno (właśc. Juan Moreno y Jederique Jiménez) (ur. 30 lipca 1948 w Casablance) – aktor francuski.

Do Francji przeprowadził się w wieku dwunastu lat. Marzył o karierze aktorskiej, i w związku z tym dołączył do teatralnej grupy objazdowej. Zanim jednak trafił do zawodu aktora prowadził sklep spożywczy i biuro turystyczne. W filmie zadebiutował w 1979 w obrazie wyreżyserowanym przez Costa-Gavrasa "Blask kobiecości". Swoją popularność zawdzięcza Lucowi Bessonowi. Role w jego filmach przyniosły Jeanowi międzynarodową sławę.

Trzykrotnie żonaty, jego drugą żoną (od 1996 do 2006) była polska modelka Nathalie Dyszkiewicz, trzecią jest, od 29 lipca 2006, modelka i aktorka Zofia Borucka. Świadkami na ostatnim ślubie byli Nicolas Sarkozy i Johnny Hallyday.

Emmanuel Haymann napisał biografię tego artysty, zatytułowaną po prostu "Jean Reno". W 2004 przetłumaczono ją na język polski.

W 2007 roku jego postać pojawiła sie w popularnej grze [Onimusha 3: Demon Siege] ,a także w popularnych japońskich reklamach napojów i samochodów.

Nagrody

  • 1989 - nominacja do Cezara w kategorii najlepsza drugoplanowa rola męska za film "Wielki błękit"
  • 1994 - nominacja do Cezara w kategorii najlepszy aktor za film "Goście, goście"
  • 1995 - nominacja do Cezara w kategorii najlepszy aktor za film "Leon zawodowiec"

Filmografia

  • 1979 Blask kobiecości (Clair De Femme)
  • 1980 Voulez-vous un bébé Nobel?
  • 1981 L' Avant-dernier
  • 1981 On n'est pas des anges... elles non plus
  • 1982 Nieznajoma z Sans-Souci (La Passante du Sans-Souci)
  • 1982 Les Bidasses grandes manoeuvres
  • 1983 Ostatnia walka (Le Dernier combat)
  • 1983 Signes extérieurs de richesse
  • 1984 Nasza historia (Notre histoire)
  • 1985 Strictement personnel
  • 1985 Metro (Subway)
  • 1986 Zone rouge
  • 1986 Kocham cię (I Love You)
  • 1988 Wielki błękit (Le Grand bleu)
  • 1990 Człowiek w złotej masce (L'Homme au masque d'or)
  • 1990 Les Nuls, l'émission
  • 1990 Nikita (La Femme Nikita)
  • 1991 Loulou Graffiti
  • 1991 L'Opération Corned-Beef
  • 1992 Szkarłatny pilot (Kurenai no buta) (głos)
  • 1993 Goście, goście (Les Visiteurs)
  • 1993 La Vis
  • 1993 Ucieczka od sprawiedliwości (Flight from Justice)
  • 1994 Leon zawodowiec (Léon)
  • 1995 Kiedy robię film - żyję (Faire un film pour moi c'est vivre)
  • 1995 Francuski pocałunek (French Kiss)
  • 1995-1996 Po tamtej stronie chmur (Al di la delle nuvole)
  • 1995 Les Truffes
  • 1996 Mission: Impossible
  • 1996 Jaguar (Le Jaguar)
  • 1997 Grób Roseanny (Roseanna's Grave)
  • 1997 Jak kochają czarownice (Un Amour de sorciere)
  • 1998 Goście, Goście II - korytarz czasu (Les Couloirs du Temps. Les Visiteurs II)
  • 1998 Godzilla
  • 1998 Ronin
  • 2000 Purpurowe rzeki (Les Rivieres pourpres)
  • 2001 Goście w Ameryce (Just Visiting)
  • 2002 Wasabi - Hubert zawodowiec (Wasabi)
  • 2002 Mężczyzna moich marzeń (Décalage horaire)
  • 2002 Un jour dans la vie du cinéma français
  • 2002 Rollerball
  • 2003 Przyjaciel gangstera (Tais-toi)
  • 2004 Purpurowe Rzeki II: Aniołowie Apokalipsy (Les Rivieres pourpres II - Les anges de l'apocalypse)
  • 2004 Grunt to rodzinka (L'Enquete corse)
  • 2004 Hotel Ruanda (Hotel Rwanda)
  • 2005 Imperium wilków (L'Empire des loups)
  • 2005 Różowa Pantera (The Pink Panther)
  • 2005 La Tigre e la neve
  • 2006 Kod da Vinci (The Da Vinci Code)
  • 2006 Różowa Pantera (The Pink Panther)
  • 2006 Flyboys Bohaterska Eskadra (Flyboys)
  • 2006 Wpuszczony w kanał (Flush Away)
  • 2007 Margaret (Margaret)
  • 2007 Les Grandes Occasions Film TV
  • 2008 Cash nagrywane
  • 2009 The Pink Panther 2 zaplanowane
źródło: wikipedia, licencja GNU FDL, autorzy