Szukaj znanych osób

Joanna Rossa

Data urodzenia: 17 września 1977 r.

Kategoria: Aktorki

Liczba wyświetleń: 784
Ocena: liczba gł.: 2

Joanna Rossa (ur. 17 września 1977 w Gorzowie Wielkopolskim) - polska aktorka.

W latach 1996-2000 słuchaczka Państwowego Policealnego Studium Wokalno-Aktorskiego im. Danuty Baduszkowej przy Teatrze Muzycznym w Gdyni i absolwentka tej szkoły. Od roku 2000 roku występuje w Teatrze im. Juliusza Osterwy w Gorzowie Wielkopolskim. Gościnnie występuje także m.in. w Lubuskim Teatrze im. Leona Kruczkowskiego w Zielonej Górze.

Filmografia

  • 2006-2007: Pogoda na piątek Obsada aktorska (seria II),
  • 2006: Bezmiar sprawiedliwości (Stenia, była kochanka Kutra),
  • 2006: Tempelhof. Brama do wolności w WIELKIE UCIECZKI Obsada aktorska (Halina Szejna),
  • 2004: Rozdarcie czyli Gombro w Berlinie Kostiumy, Obsada aktorska,
  • 2004: Świat według Kiepskich, odc. 179. Majty polskie (kobieta; w napisach nazwisko: Rosa),
  • 2004-2007: Pierwsza miłość (sekretarka w firmie "Ramzes"),
  • 2003-2004: Fala zbrodni, odc. 8 i 9 (Olga, prostytutka, rzekomo zabita przez "Budrysa") (seria I),
  • 2000: Lokatorzy, odc. 8. Bohaterowie są wśród nas

Kariera teatralna

  • Przed premierą czyli z życia..
    • Zaniewska X., Chwedczuk M.
    • reżyseria: Adam Hanuszkiewicz
    • teatr: Teatr Muzyczny im. Baduszkowej - Gdynia
    • data premiery: 1998-03-29
  • Śpiewać, śpiewać, śpiewać...
    • Program składany
    • reżyseria: Grzegorz Chrapkiewicz
    • teatr: Teatr Muzyczny im. Baduszkowej - Gdynia
    • data premiery: 1999-05-13
  • Jesus Christ Superstar
    • Andrew Lloyd Webber, Tom Rice
    • reżyseria: Maciej Korwin
    • teatr: Teatr Muzyczny im. Baduszkowej - Gdynia
    • data premiery: 1999-06-04
  • Szachy
    • Andersson B., Ulvaeus B., Rice T.
    • reżyseria: Maciej Korwin
    • teatr: Teatr Muzyczny im. Baduszkowej - Gdynia
    • data premiery: 2000-01-08
  • Mały tygrys Pietrek
    • Hanna Januszewska
    • reżyseria: Cezary Żołyński
    • teatr: Teatr im. Osterwy - Gorzów Wielkopolski
    • data premiery: 2000-06-04
  • Iwona księżniczka Burgunda
    • Witold Gombrowicz
    • postać: Dwórka
    • reżyseria: Ryszard Major
    • teatr: Teatr im. Osterwy - Gorzów Wielkopolski
    • data premiery: 2000-10-14
  • Inspektor Psina
    • Pierre Gripari
    • postać: Muzyk
    • reżyseria: Teresa Lisowska-Gałła
    • teatr: Teatr im. Osterwy - Gorzów Wielkopolski
    • data premiery: 2001-02-03
  • Kasia z Heilbronnu
    • Heinrich von Kleist
    • postać: Kasia z Heilbronnu
    • reżyseria: Ryszard Major
    • teatr: Teatr im. Osterwy - Gorzów Wielkopolski
    • data premiery: 2001-03-25
  • Leonard
    • Artur Nełkowski
    • reżyseria: Artur Nełkowski
    • teatr: Teatr im. Osterwy - Gorzów Wielkopolski
    • data premiery: 2001-06-23
  • Sytuacje rodzinne
    • Biljana Srbljanović
    • postać: Milena
    • reżyseria: Wiesław Górski
    • teatr: Teatr im. Osterwy - Gorzów Wielkopolski
    • data premiery: 2001-09-15
  • Odejście głodomora
    • Tadeusz Różewiczbr>
    • reżyseria: Ryszard Major
    • teatr: Teatr im. Osterwy - Gorzów Wielkopolski
    • data premiery: 2001-10-14
  • Makbet
    • William Shakespeare
    • postać: Donalbain; Wiedźma
    • reżyseria: Wiesław Górski
    • teatr: Teatr im. Osterwy - Gorzów Wielkopolski
    • data premiery: 2002-03-24
  • Baśń o zaklętych braciach
    • Eugeniusz Szwarc
    • reżyseria: Cezary Żołyński
    • teatr: Teatr im. Osterwy - Gorzów Wielkopolski
    • data premiery: 2002-06-02
  • Dekameron
    • Giovanni Boccaccio
    • postać: Mniszka; Nicolosa
    • reżyseria: Ryszard Major
    • teatr: Teatr im. Osterwy - Gorzów Wielkopolski
    • data premiery: 2002-10-20
  • Wolność
    • Andrzej Bartnikowski
    • postać: Miranda
    • reżyseria: Justyna Celeda
    • teatr: Teatr im. Osterwy - Gorzów Wielkopolski
    • data premiery: 2004-03-27
  • Powtórka z Czerwonego Kapturka
    • Andrzej Stalony-Dobrzański
    • postać: Czerwony Kapturek
    • reżyseria: Violetta Suska
    • teatr: Teatr im. Osterwy - Gorzów Wielkopolski
    • data premiery: 2004-06-01
  • Król Edyp
    • Sofokles
    • postać: Chór
    • reżyseria: Waldemar Matuszewski
    • teatr: Teatr im. Osterwy - Gorzów Wielkopolski
    • data premiery: 2004-09-25
  • Księżniczka o zielonych...
    • Cezary Żołyński
    • postać: Ochmistrzyni; Marionetka
    • reżyseria: Cezary Żołyński
    • teatr: Teatr im. Osterwy - Gorzów Wielkopolski
    • data premiery: 2005-01-23
  • Czego nie widać
    • Michael Frayn
    • postać: Brooke Ashton - Vicky
    • reżyseria: Jan Tomaszewicz
    • teatr: Teatr im. Osterwy - Gorzów Wielkopolski
    • data premiery: 2005-03-05
  • O dwóch takich, co ukradli...
    • Kornel Makuszyński
    • reżyseria: Cezary Domagała
    • teatr: Teatr im. Osterwy - Gorzów Wielkopolski
    • data premiery: 2005-06-01
  • Roberto Zucco
    • Bernard-Marie Koltes
    • postać: Spanikowana Kurwa
    • reżyseria: Waldemar Matuszewski
    • teatr: Teatr im. Osterwy - Gorzów Wielkopolski
    • data premiery: 2005-09-24
  • Wyzwolenie
    • Stanisław Wyspiański
    • postać: Harfiarka, Anioł, Maska, Aktorka
    • reżyseria: Andrzej Rozhin
    • teatr: Teatr im. Osterwy - Gorzów Wielkopolski
    • data premiery: 2006-02-25
  • Nocleg w Apeninach
    • Aleksander Fredro
    • postać: Rozyna
    • reżyseria: Jan Skotnicki
    • teatr: Teatr im. Osterwy - Gorzów Wielkopolski
    • data premiery: 2006-07-01
  • Trzy siostry, dwie książki, miłość jedyna (na motywach “Trzech sióstr” Antoniego Czechowa i Alchemika Paulo Coelho)
    • postać: Natasza (Fatima)
    • reżyseria: Peter Kocan
    • teatr: Teatr im. Osterwy - Gorzów Wielkopolski
    • data premiery: 2006-10-07
  • Bez seksu proszę
    • Anthony Marriott i Alistair Foot
    • postać: Jan Tomaszewicz
    • reżyseria:
    • teatr: Teatr im. Osterwy - Gorzów Wielkopolski
    • data premiery: 2007-03-24


Linki zewnętrzne

źródło: wikipedia, licencja GNU FDL, autorzy