Szukaj znanych osób

Karolina Gruszka

Kategoria: Aktorki

Liczba wyświetleń: 1187
Ocena: liczba gł.: 2

Karolina Gruszka
Karolina Gruszka

Karolina Gruszka (ur. 13 lipca 1980 roku) w Warszawie – polska aktorka.

W roku 2003 ukończyła studia w Akademii Teatralnej w Warszawie. Od 2003 roku jest aktorką Teatru Narodowego w Warszawie. Zadebiutowała w programie "Dyskoteka Pana Jacka" w wieku 9 lat.

Zdobyła nagrodę za pierwszoplanową rolę żeńską na XXX Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni (Kochankowie z Marony).

Wybrana filmografia

  • Tajemnica Twierdzy Szyfrów (2007)
  • Inland Empire (2007)
  • Fałszerze - powrót Sfory (2007)
  • Wszyscy jesteśmy Chrystusami (2006)
  • Francuski numer (2006)
  • Kochankowie z Marony (2005)
  • Boża podszewka II (2005)
  • Oficer (2005)
  • Stara Baśń. Kiedy Słońce było Bogiem (2003)
  • Sfora (2002)
  • Break point (2002)
  • Bez litości (2002)
  • Wiedźmin (2001)
  • Przedwiośnie (2001)
  • Daleko od okna (2000)
  • Spona (1998)
  • Sposób na Alcybiadesa (1997)
  • Boża podszewka (1997)

Linki zewnętrzne

źródło: wikipedia, licencja GNU FDL, autorzy