Szukaj znanych osób

Kazimierz Kutz

Kazimierz Kutz

Kategoria: Reżyserzy Politycy

Liczba wyświetleń: 3393
Ocena: liczba gł.: 2

Twórczość

Filmografia

Kazimierz Kutz
Kazimierz Kutz
  • Slowo honoru (1953)
  • Jesienny dzień (1959)
  • Krzyż Walecznych (1958)
  • Nikt nie woła (1960)
  • Ludzie z pociągu (1961)
  • Tarpany (1961)
  • Milczenie (1963)
  • Upał (film) (1964)
  • Ktokolwiek wie... (1966)
  • Skok (1967)
  • Sól ziemi czarnej (1969)
  • Perła w koronie (1971)
  • Linia (1974)
  • Znikąd donikąd (1975)
  • Paciorki jednego różańca (1979)
  • Na straży swej stać będę (1983)
  • Wkrótce nadejdą bracia (1985)
  • Straszny sen Dzidziusia Górkiewicza (1993)
  • Śmierć jak kromka chleba (1994)
  • Zawrócony (1994)
  • Pułkownik Kwiatkowski (1995)
  • Sława i chwała (1997)

Role aktorskie

Kazimierz Kutz epizodycznie pojawiał się również na ekranie w roli aktora - zarówno jako uzupełnienie obsady własnych filmów, jak i w późniejszym czasie w filmach dokumentalnych.

  • 1997 - Śląsk Kazimierza Kutza - w roli samego siebie
  • 1996 - Filmówka - w roli samego siebie
  • 1992 - Tren na śmierć cenzora
  • 1957 - Kanał - w roli powstańca
  • 1954 - Pokolenie - w roli członka GL

Nagrody i odznaczenia

  • 1959 - nagroda polskiej krytyki filmowej - "Syrenka Warszawska" za Krzyż Walecznych
  • 1961 - "Srebrny Żagiel" na 14. Międzynarodowym Festiwalu filmowym w Locarno za film Ludzie z pociągu
  • 1962 - wyróżnienie za Skandal w Hellbergu na 3. Festiwalu Sztuk Współczesnych we Wrocławiu
  • 1970 - nagroda główna "Złote Grono" za scenariusz filmu Sól ziemi czarnej na 2. Lubuskim Lecie Filmowym w Łagowie
  • 1972 - Grand Prix "Złote Grono" za - najlepszy film sezonu na 4. Lubuskim Lecie Filmowym w Łagowie;
  • 1972 - "Złoty Globus" na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Mediolanie za film Perła w koronie
  • 1972 - I nagroda i nagroda za reżyserię Perły w koronie na 10. Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Panamie
  • 1973 - I nagroda za film Perła w koronie na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Bancerberge i na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Antwerpii
  • 1975 - Krzyż Komandorski Orderu Odrodzenia Polski za film "Linia".
  • 1980 - wielka specjalna nagroda jury na 22. Międzynarodowym Festiwalu w Karlovych Varach za Paciorki jednego różańca Grand Prix za Paciorki jednego różańca na VII Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdańsku
  • 1981 - główna nagroda za Paciorki jednego różańca na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Figuerida de Foz
  • 1981 - nagroda I Stopnia Ministra Kultury i Sztuki za filmowy tryptyk śląski
  • 1987 - nagroda przewodniczącego ds. Radia i Telewizji za reżyserię Opowieści Hollywoodu; nagroda miesięcznika "Ekran" - "Złoty Ekran" za reżyserię Opowieści Hollywoodu
  • 1989 - Zasłużony dla Kultury Narodowej
  • 1989 - nagroda im. Juliusza Ligonia - za wybitne osiągnięcia artystyczne, ze szczególnym uwzględnieniem tematyki śląskiej w jego twórczości
  • 1990 - nagroda Komitetu Kultury Niezależnej "Solidarność - 1989" za realizację Starego portfela Stanisława Bieniasza w Teatrze TV; nagroda im. Jerzego Ziętka Ośrodka TV Katowice za reżyserię Stary portfel
  • 1993 - nagroda im. Konrada Swinarskiego miesięcznika "Teatr" za

całokształt twórczości telewizyjnej, ze specjalnym uwzględnieniem spektakli Noc Walpurgii oraz Stalin; honorowa odznaka ZAIKS-u za wybitne osiągnięcia twórcze

  • 1994 - nagroda Klubu Krytyki Filmowej - "Syrenka Warszawska" za film Śmierć jak kromka chleba
  • 1994 -Złote Lwy na 19. Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdańsku za reżyserię filmu Zawrócony
  • 1994 - nagroda specjalna za film Zawrócony na Festiwalu "Prix Europa" w Berlinie
  • 1995 - "Złoty cielec" - nagroda dla najlepszego filmu europejskiego dla ZAWRÓCONEGO na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Utrechcie; dyplom jury zagranicznego dla filmu ZAWRÓCONY na Międzynarodowym Festiwalu w Moskwie;
  • 1995 - śląska nagroda kulturalna rządu Dolnej Saksonii; nagroda im. Korfantego za całokształt twórczości artystycznej oraz propagowanie kultury śląskiej w Polsce i zagranicą
  • 1996 - "Srebrne Grono" dla filmu Pułkownik Kwiatkowski na 26. Lubuskim Lecie Filmowym w Łagowie
  • 1997 - Honorowa Korona Kazimierza Wielkiego na 3. Lecie Filmów w Kazimierzu Dolnym nad Wisłą; "Złota Kaczka" dla najlepszego filmu polskiego 1996 roku
  • 2001 - nagroda główna 5. Festiwalu Komedii "Talia" w Tarnowie za spektakl Spaghetti i Miecz; "Ludwik" - nagroda krakowskiego środowiska teatralnego za spektakl Spaghetti i Miecz; nagroda krytyki im. Boya za twórcze realizacje dramatów Tadeusza Różewicza, w tym spektakli Teatru TV - Do piachu, Kartoteka rozrzucona oraz inscenizacji w Teatrze Narodowym i Starym Teatrze w Krakowie
  • 2002 - honorowy Jańcio Wodnik na "Prowincjonaliach" we Wrześni za "poetycki pejzaż ziemi ukochanej - Śląska"

Twórczość literacka

  • Klapsy i ścinki. Mój alfabet filmowy i nie tylko, "Znak", Warszawa, 1999, ISBN 83-7006-849-9

W książce reżyser nakreślił portrety przyjaciół i bliskich ze świata filmowego, literackiego i artystycznego, a wśród nich m.in.: Zanussiego, Kilara, Jędrusik, Cybulskiego, Wajdy, Konwickiego, Dygata, Łomnickiego, Dymnego, Różewicza. Silnie zarysowane są elementy autobiograficzne poświęcone matce, ojcu i nieżyjącemu bratu, a także elementy humorystyczne w postaci licznych anegdot ukazujących groteskowość czasów PRL.

źródło: wikipedia, licencja GNU FDL, autorzy