Szukaj znanych osób

Keira Knightley

Keira Knightley

Data urodzenia: 26 marca 1985 r.

Kategoria: Aktorki

Liczba wyświetleń: 1018
Ocena: liczba gł.: 2

Keira Christina Knightley (ur. 26 marca 1985 w Teddington w Anglii) - aktorka.

Córka Sharman Macdonald (dramatopisarki) i aktora Willa Knightley. I to dzięki niemu Keira wybrała aktorstwo jako swój zawód. Od najmłodszych lat Keira uczyła się tańca. Keira miała 16 lat, gdy rodzice poparli jej decyzję o rzuceniu szkoły. Kilka lat później aktorka została przyjęta do prestiżowej londyńskiej Academy of Music and Dramatic Art. Pierwszą role dostała w wieku 7 lat, był to film telewizyjny Royal Celebration, który miał premierę w 1993 roku. Grała w nim małą dziewczynkę. Natomiast pierwszym filmem kinowym, w którym zagrała był A Village Affair z 1994 roku (grała Natashę Jordan). Pierwszą poważną rolę dostała w 1999 roku. Był to film Gwiezdne Wojny: część I - Mroczne Widmo, Keira grała w nim służkę królowej, Sabé. Prawdziwy przełom w jej karierze nastąpił po filmie Podkręć jak Beckham z 2002 roku. Dzięki niemu dostała rolę w filmie Gore'a Verbinskiego Piraci z Karaibów: Klątwa Czarnej Perły, w którym zagrała charyzmatyczną Elizabeth Swann u boku prawdziwych sław: Johnny'ego Deppa (Jack Sparrow), Orlando Blooma (Will Turner) oraz Geoffreya Rusha (kapitan Barbossa). Wkrótce później pojawiła się także w sequelu filmu.

Filmografia

  • (1993) Royal Celebration jako mała dziewczynka
  • (1994) A Village Affair jako Natasha Jordan
  • (1995) Niewinne Kłamstwa jako młoda Celia
  • (1996) Treasure Seekers jako księżniczka
  • (1998) Coming Home jako młoda Judith
  • (1999) Gwiezdne wojny: część I - Mroczne widmo jako Sabé, służąca królowej Amidalii
  • (1999) Oliver Twist jako Rose Fleming
  • (2000) Księżniczka złodziei jako Gwyn
  • (2001) Deflation jako Jogger
  • (2001) Bunkier jako Frankie Smith
  • (2001) 15 minut jako Leah
  • (2002) Podkręć jak Beckham jako Jules
  • (2002) The Seasons Alter jako Helena
  • (2002) Marzenia do spełnienia jako studentka szkoły muzycznej
  • (2002) Pure jako Louise
  • (2002) Doktor Żywago jako Lara
  • (2003) Piraci z Karaibów: Klątwa Czarnej Perły jako Elizabeth Swann
  • (2003) To właśnie miłość jako Juliet
  • (2003) Gaijin jako Kate
  • (2004) Król Artur jako Ginewra
  • (2005) Stories of Lost Souls jako Leah
  • (2005) Obłęd jako Jackie
  • (2005) Duma i uprzedzenie jako Elizabeth Bennet
  • (2005) Domino jako Domino Harvey
  • (2006) Piraci z Karaibów: Skrzynia umarlaka jako Elizabeth Swann
  • (2007) Piraci z Karaibów: Na krańcu świata jako Elizabeth Swann
  • (2007) Pokuta jako Cecylia
  • (2007) Jedwab jako Helena

Nagrody i nominacje

  • 2006: Duma i uprzedzenie (nominacja) Złoty Glob najlepsza aktorka w musicalu lub komedii
  • 2006: Duma i uprzedzenie (nominacja) Oscar najlepsza aktorka Akademia Filmowa
  • 2006: Piraci z Karaibów: Skrzynia umarlaka (nominacja) Nagroda Młodych najlepsza aktorka
  • 2005: Król Artur (nominacja) Nagroda Młodych najlepsza aktorka
  • 2004: Piraci z Karaibów: Klątwa Czarnej Perły (nominacja) Saturn najlepsza aktorka drugoplanowa
  • 2004: Piraci z Karaibów: Klątwa Czarnej Perły (nominacja) MTV Movie Award najbardziej obiecująca aktorka
  • 2004: Piraci z Karaibów: Klątwa Czarnej Perły Nagroda Publiczności najlepsza aktorka
źródło: wikipedia, licencja GNU FDL, autorzy