Szukaj znanych osób

Krzysztof Janczar

Krzysztof Janczar

Kategoria: Aktorzy

Liczba wyświetleń: 2020
Ocena: liczba gł.: 2

Krzysztof Janczar
Krzysztof Janczar

Krzysztof Janczar (ur. 7 stycznia 1950 w Warszawie) – polski aktor, syn Tadeusza Janczara oraz przybrany syn Małgorzaty Lorentowicz. Początkowo występował jako Krzysztof Musiał.

Zadebiutował w wieku 15 lat w serialu Wojna domowa jako Paweł Jankowski (1965-66). Za rolę w filmie Mieczysława Waśkowskiego Nie zaznasz spokoju uhonorowany nagrodą Srebrnej Plakietki na festiwalu w Gdańsku. Grał także w Teatrze im. Norwida w Jeleniej Górze i później w warszawskim Teatrze Narodowym.

W roku 1981 wyjechał do USA, gdzie początkowo imał się różnych zajęć, a po dwóch latach powrócił do aktorstwa grając niewielką rolę w filmie Czerwony Świt. Grywał z przerwami w różnych filmach, m.in. w Polowaniu na Czerwony Październik.

Syn - aktor Krzysztof Artur Janczar.

Filmografia (niepełna)

  • Wojna domowa (1965-1966)
  • Prawdzie w oczy (1970)
  • Łukasz (1974; film telewizyjny)
  • Zanim nadejdzie dzień (1976; Czarny)
  • Bezkresne Łąki (1977; Kajo)
  • Nie zaznasz spokoju (1977; Tolek "Bicz"; "Srebrna Plakietka" na FPFF w Gdańsku 1978)
  • Kung-fu (1979)
  • Olimpiada 40 (1980; Andrzej)
  • Człowiek z żelaza (1981)
  • Spokojne lata (1981; Władzio)
  • Ferdydurke (1991)
  • Odjazd (1991; Karol Günther)
  • Zawrócony (1994; Maciek)
  • Pułkownik Kwiatkowski (1995)
  • Dwie strony medalu (2006 - )

Link zewnętrzny

źródło: wikipedia, licencja GNU FDL, autorzy