Szukaj znanych osób

Krzysztof Jasiński

Krzysztof Jasiński

Kategoria: Aktorzy Reżyserzy

Liczba wyświetleń: 1022
Ocena: liczba gł.: 1

Krzysztof Jasiński
Krzysztof Jasiński

Krzysztof Jasiński (ur. 21 lipca 1943 w Borzechowie) – polski aktor, reżyser teatralny i telelewizyjny, założyciel i dyrektor krakowskiego Teatru STU, mąż Beaty Rybotyckiej.

Absolwent wydziału aktorskiego PWST w Krakowie (1968). Dwa lata wcześniej założył Teatr STU, który zaczął się pojawiać na największych festiwalach na świecie. Był współtwórcą spektakli okrzykniętych manifestem pokolenia: "Spadanie", "Sennik polski", "Exodus".

Znany z realizacji widowisk plenerowych. Reżyserował m.in. "Harfę Papuszy" na krakowskich Błoniach, "Halkę" w krakowskich Skałkach Twardowskiego i "Giocondę" nad brzegiem Odry we Wrocławiu. Był reżyserem oper Verdiego – "Makbeta" i "Rigoletta" w Teatrze Wielkim w Poznaniu, a także musicalu "Chicago" w Teatrze Komedia w Warszawie. Reżyseruje widowiska telewizyjne - jest twórcą m.in. znanych z TVP benefisów w krakowskim Teatrze STU. Zagral tez w kilku filmach i serialach.

Filmografia

  • 1970 - Prom jako radiotelegrafista
  • 1973 - Portraits from Cracow
  • 1976 - Zaklęty dwór jako Damazy Czorgut
  • 1981 - W obronie własnej jako Krzysztof
  • 1982 - Wilczyca jako Kacper Wosiński, mąż Maryny
  • 1988 - Powrót do Polski jako Ignacy Jan Paderewski
  • 1989 - Kanclerz jako Samuel Zborowski
  • 1989 - Żelazną ręką jako Samuel Zborowski
  • 1990 - Kapitan Conrad jako Apollo Korzeniowski Nałęcz
  • 1991 - Kapitan Conrad (Joseph Conrad) (serial) jako Apollo Korzeniowski
  • 1994 - Legenda Tatr jako harnaś Nowobilski
  • 2000 - Klasa na obcasach jako ojciec Kobry
  • 2001 - Więzy krwi


źródło: wikipedia, licencja GNU FDL, autorzy