Szukaj znanych osób

Krzysztof Kowalewski

Krzysztof Kowalewski

Data urodzenia: 20 marca 1937 r.

Kategoria: Aktorzy

Liczba wyświetleń: 828
Ocena: brak ocen

Gwiazda Krzystofa Kowalewskiego w łódzkiej Alei Gwiazd
Gwiazda Krzystofa Kowalewskiego w łódzkiej Alei Gwiazd

Krzysztof Kowalewski (ur. 20 marca 1937 w Warszawie) - polski aktor. Absolwent PWST w Warszawie (1960). Aktor teatrów Klasycznego, Dramatycznego, Polskiego, Studenckiego Teatru Satyryków, Rozmaitości, Kwadrat oraz Teatru Współczesnego w Warszawie (od 1977). Znany również ze słuchowiska radiowego Kocham pana, panie Sułku. Mąż Agnieszki Suchory. Wykładowca PWST w Warszawie.

Wybrana filmografia

  • 1974: Potop, jako Roch Kowalski
  • 1976: Brunet wieczorową porą, jako Michał Roman
  • 1978: Co mi zrobisz, jak mnie złapiesz?, jako Dyrektor Tadeusz Krzakoski
  • 1980: Miś, jako Jan Hochwander
  • 1981: Rodzina Leśniewskich, jako Tata Leśniewski
  • 1986: Zmiennicy, jako Tomasz Michalik
  • 1986: Klementynka i Klemens - gęsi z Doliny Młynów (serial TV)
  • 1987: Cesarskie cięcie , Misja specjalna
  • 1991: Rozmowy kontrolowane, jako Pułkownik Molibden
  • 1999: Operacja Koza
  • 1999: Ogniem i mieczem, jako Onufry Zagłoba
  • 2004: Nigdy w życiu!, jako Ojciec Judyty
  • 2003-2007: Daleko od noszy (serial TV)
  • 2006: Ja wam pokażę!
  • 2007: Ryś
  • 2007: Niania

Użyczył głosu

  • 1999: Tarzan – Tantor
  • 2002: Smocze Wzgórze – Ethelbert
  • 2002: Lilo i Stich – Jumba
  • 2003: Nawiedzony dwór – Duch II
  • 2004: Pamiętnik księżniczki 2: Królewskie zaręczyny – Mabrey
  • 2005: Lilo i Stich 2: Mały feler Sticha – Jumba
  • 2005: Zebra z klasą – Woodzie
  • 2005: Opowieści z Narnii: Lew, Czarownica i stara szafa – Pan Bóbr
  • 2006: Auta – Szeryf
  • 2006: Skok przez płot – Vincent Niedźwiedź
  • 2006: Stefan Malutki – Mieczysław
  • 2006: Magiczna kostka - Ethelbert
  • 2007: Ratatuj - Gusteau


źródło: wikipedia, licencja GNU FDL, autorzy