Szukaj znanych osób

Krzysztof Wakuliński

Krzysztof Wakuliński

Kategoria: Aktorzy

Liczba wyświetleń: 885
Ocena: brak ocen

Krzysztof Wakuliński
Krzysztof Wakuliński

Krzysztof Wakuliński (ur. 27 marca 1949 r. w Warszawie), aktor teatrów warszawskich.

W latach 1971-1974 występował w Teatrze Ludowym, w latach 1974-1983 w Teatrze Narodowym, w latach 1983-1995 w Teatrze Współczesnym, w sezonie 1995/1996 w Teatrze Powszechnym, w roku 1997 w Teatrze Dramatycznym. Obecnie, od roku 1997, ponownie aktor Teatru Narodowego. W 1971 roku ukończył studia na warszawskiej PWST. W 1982 roku otrzymał Nagrodę Przewodniczącego Komitetu ds. Radia i Telewizji II stopnia, za kreację aktorską w spektaklu Teatru Telewizji "Pierścień wielkiej damy" Norwida. W 1988 roku otrzymał Nagrodę Przewodniczącego Komitetu d/s Radia i Telewizji za wybitne kreacje aktorskie w Teatrze Polskiego Radia, w szczególności za rolę Jana w "Fantazym", oraz za interpretację współczesnej prozy i poezji. 9 grudnia 2002 roku otrzymał Nagrodę Teatru Polskiego Radia "Wielki Splendor", za kreacje radiowe.


Filmografia

  • Piąta rano (1969),
  • Diament Radży (1971), jako Harry Hartley,
  • Odejścia, powroty (1972), jako Henryk,
  • Wielka miłość Balzaca (1973), jako Eugeniusz,
  • Karino (1974), jako Henryk Roszko,
  • Trzy po trzy (1977),
  • Spokojne lata (1981), jako Edward,
  • Akademia Pana Kleksa (1983),
  • Trapez (1984), jako Witold Rozumowicz,
  • Komediantka (film) (1986), jako Marian Topolski,
  • Komediantka (serial) (1987), jako Marian Topolski
  • Królewskie sny (1988), jako Ciołek Stanisław,
  • Faustyna (1994), jako ksiądz Michał Sopoćko,
  • Dzieci i ryby (1996),
  • Czas zdrady (1997),
  • Trzy szalone zera (1999), jako tata Oli,
  • Marszałek Piłsudski (2001), jako Józef Beck,
  • Psie serce (2002), jako Leszek,
  • Defekt (2003 - 2005), jako mecenas,
  • Na Wspólnej (2003 - 2006), jako Oskar Madejski.
źródło: wikipedia, licencja GNU FDL, autorzy