Szukaj znanych osób

Laurent Voulzy

Kategoria: Piosenkarze

Liczba wyświetleń: 916
Ocena: brak ocen

Laurent Voulzy, właściwie Lucien Voulzy (ur. 18 grudnia 1948 w Paryżu), francuski piosenkarz i kompozytor.

Początkowo stał na czele zainspirowanego angielskim popem zespołu Le Temple de Vénus, a potem dołączył jako gitarzysta do zespołu Pascal Danel z którym grał w latach 1969-1974. Jednak największą popularność w spółce kompozytorskiej z Alainem Souchonem oraz podczas swojej solowej kariery piosenkarskiej, która trwał wiele lat i zaowocowała kilkunastoma przebojowymi albumami.

Laurent Voulzy wylansował światowy hit "Rockollection". Tekst francuski był połączony z fragmentami klasycznych przebojów rockowych.

Album "La Septième Vague" wydany w 2006 okazał się wielkim sukcesem i dotarł do 1. miejsc list przebojów. W 2007 roku Voulzy ze znanym francuskim gitarzystą Jean-Pierre Danel nagrał przebojowy album "Guitar Connection 2".

Współpracował z irlandzką grupą pop The Corrs' przy kowerze przeboju Everly Brothers "All I Have To Do Is Dream", gdzie gra na gitarze i śpiewa.

Dyskografia

Albumy studyjne

  • Le Coeur Grenadine (1979, RCA)
  • Bopper En Larmes (1983, RCA)
  • Caché Derrière (1992, Ariola)
  • Avril (2002, RCA)
  • La Septième Vague (2006, RCA)

Albumy live

  • Voulzy Tour (1994, Ariola)
  • Le Gothique Flamboyant Pop Dancing Tour (2004, RCA)

Kompilacje

  • Saisons (2003, RCA) 1977-2003
  • Les Essentiels (2002, RCA) 1977-1988

Linki zewnętrzne

źródło: wikipedia, licencja GNU FDL, autorzy