Szukaj znanych osób

Liv Tyler

Liv Tyler

Kategoria: Aktorki

Liczba wyświetleń: 1485
Ocena: brak ocen

Liv Tyler
Liv Tyler

Liv Tyler (ur. 1 lipca 1977 roku w Nowym Jorku) - aktorka amerykańska, córka lidera znanej grupy rockowej Aerosmith Stevena Tylera i fotomodelki Bebe Buell. Jest wegetarianką.

Karierę rozpoczęła w wieku 14 lat będąc modelką i występując w teledyskach. Jako aktorka zadebiutowała w 1994 roku w filmie Zrozumieć ciszę. W 1997 wzbudziła podziw krytyków występując w filmie włoskiego reżysera Bernardo Bertolucciego Ukryte pragnienia.

Współpracowała m.in. z takimi reżyserami jak Tom Hanks, Robert Altman czy Pat O'Connor. Największą popularność zdobyła dzięki roli Arweny w superprodukcji nowozelandzkiego reżysera Petera Jacksona - Władca Pierścieni.

Filmografia

  • 2008 The Incredible Hulk, jako Betty Ross
  • 2007 Smother, jako Clare Cooper
  • 2007 Reign Over Me, jako Angela Oakhurst
  • 2007 The Strangers, jako Kristen
  • 2006 Coin Locker Babies
  • 2006 August Rush
  • 2005 Greatest: The 40 Hottest Rock Star Girlfriends... and Wives, jako ona sama
  • 2004 Dziewczyna z Jersey (Jersey Girl), jako Maya
  • 2004 Lonesome Jim, jako Anika
  • 2003 Władca Pierścieni: Powrót Króla (The Lord of the Rings: The Return of the King), jako Arwena
  • 2002 Władca Pierścieni: Dwie Wieże (The Lord of the Rings: The Two Towers), jako Arwena
  • 2001 Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia (The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring), jako Arwena
  • 2001 O czym marzą faceci (One Night at McCool's), jako Jewel Valentine
  • 2000 Dr T i kobiety (Dr. T and the Women), jako Marilyn
  • 1999 Franky Goes to Hollywood, jako ona sama
  • 1999 Kto zabił ciotkę Cookie? (Cookie's Fortune), jako Emma Duvall
  • 1999 Oniegin (Onegin), jako Tatiana Larina
  • 1999 Plunkett i Macleane (Plunkett & Macleane), jako Lady Rebecca
  • 1998 Armageddon, jako Grace Stamper
  • 1997 Abbotowie prawdziwi (Inventing the Abbotts), jako Pamela Abbott
  • 1997 Droga przez piekło (U Turn), jako Dziewczyna na przystanku autobusowym
  • 1996 Szaleństwa młodości (That Thing You Do!), jako Faye Dolan
  • 1996 Ukryte pragnienia (Stealing Beauty), jako Lucy Harmon
  • 1995 Empire Records, jako Corey
  • 1995 Heavy, jako Callie
  • 1994 Aerosmith: Big Ones You Can Look at, jako Nastolatka (teledysk "Crazy")
  • 1994 Zrozumieć ciszę (Silent Fall), jako Sylvie Warden
źródło: wikipedia, licencja GNU FDL, autorzy