Szukaj znanych osób

Marcin Kołodyński

Kategoria: Aktorzy Dziennikarze

Liczba wyświetleń: 5195
Ocena: liczba gł.: 19

Marcin Kołodyński z Edytą Górniak w programie "Rower Błażeja" (1999)
Marcin Kołodyński z Edytą Górniak w programie "Rower Błażeja" (1999)

Marcin Kołodyński (ur. 17 kwietnia 1980 w Warszawie, zm. 1 lutego 2001 w Gliczarowie Górnym) - polski dziennikarz, aktor i prezenter telewizyjny.

W latach 1988-1998 był prowadzącym oraz tworzącym program młodzieżowy 5-10-15. Prowadził program Rower Błażeja od samego początku jego istnienia. W późniejszym okresie był prezenterem Listy Przebojów telewizyjnej Jedynki oraz programu Tenbit telewizji TVN.

Od zawsze interesowało go dziennikarstwo lecz próbował swych sił także w aktorstwie. Pojawił się Teatrze Telewizji, filmach oraz serialach telewizyjnych. Grywał w reklamach radiowych i telewizyjnych.

Kołodyński był człowiekiem o wszechstronnych zainteresowaniach. Zajmował się malarstwem, fotografią, grafiką komputerową. Tworzył muzykę, pisał poezję. Najwięcej radości sprawiało mu tworzenie grafitti oraz snowboard.

Zginął tragicznie w okolicach Zakopanego w 2001. Zjeżdżając na snowboardzie ze stoku, uderzył w ratrak.

W 2001 ustanowiono nagrodę jego imienia przyznawaną w dzień jego urodzin 17 kwietnia.

Wybrana filmografia

  • Sara (1997)
  • Ajlawiu (1999) - jako uczeń
  • Na dobre i na złe (1999) - jako kolega Tomka
  • Rodzina zastępcza (1999) - jako Darek
  • Chłopaki nie płaczą (2000) - jako "Serfer"
  • M jak miłość (2001) - jako kolega Pawła Zduńskiego

Laureaci nagrody 5, 10 i dalej im. Marcina Kołodyńskiego

  • 2001 - Maciej Stuhr
  • 2002 - Jakub Woźniak
  • 2003 - Tomasz Bagiński
  • 2004 - Marcin Cecko
  • 2005 - Janek Mela
  • 2006 - Karol Radziszewski
źródło: wikipedia, licencja GNU FDL, autorzy