Szukaj znanych osób

Marek Perepeczko

Marek Perepeczko

Kategoria: Aktorzy

Liczba wyświetleń: 1185
Ocena: liczba gł.: 2

Marek Perepeczko
Marek Perepeczko

Marek Perepeczko (ur. 3 kwietnia 1942 w Warszawie, zm. 17 listopada 2005 w Częstochowie) – polski aktor teatralny i filmowy. Mąż Agnieszki Fitkau-Perepeczko. Popularność zdobył dzięki roli tytułowej w serialu Janosik. Znany także z roli komendanta posterunku policji w serialu 13 posterunek.

Na początku lat 60. występował w Studiu Poetyckim Andrzeja Konica w TVP i w Teatrze Klasycznym. W 1965 roku ukończył Państwową Wyższą Szkołę Teatralną w Warszawie. W tym samym roku zadebiutował na scenie teatralnej. Jako aktor filmowy również zadebiutował w roku 1965 w filmie Popioły. Pierwszą jego poważną rolą było wcielenie się w Porucznika Kolskiego w filmie Potem nastąpi cisza. Największą popularność przyniosła mu tytułowa rola w polskim serialu telewizyjnym Janosik. Zagrał również w między innymi w serialu 13 posterunek oraz w filmach Wesele, Pan Wołodyjowski, Pan Tadeusz i wielu innych.

W latach 80. przebywał poza granicami Polski. W latach 1997-2003 był aktorem i dyrektorem Teatru im. Mickiewicza w Częstochowie. Wcześniej występował w warszawskich teatrach: Klasycznym i Komedia. W latach 1970-1977 był dyrektorem tego teatru.

Warunki fizyczne Perepeczki – blisko 2 m wzrostu i znakomita sylwetka – spowodowały, że powierzano mu role bohaterów szlachetnych, odważnych i męskich, owianych niekiedy legendą. W filmie Piłat i inni, jako centurion Marek Szczurza Śmierć mógł nosić na rękach Poncjusza Piłata, którego grał Jan Kreczmar. Był to jednak nie tylko popis tężyzny fizycznej, ale także stylowego aktorstwa w kostiumie. Tę umiejętność Perepeczko pokazał już wcześniej, gdy w Panu Wołodyjowskim zagrał młodego Nowowiejskiego, prezentującego zalety młodzieży szlacheckiej jak odwaga, patriotyzm, szacunek dla obyczaju.

Wikinews

Zmarł na serce w swoim mieszkaniu w Częstochowie. Urna z prochami aktora została złożona dnia 28 listopada 2005 r. na warszawskich Powązkach.

Wybrana filmografia

  • Wilcze echa (1968)
  • Gniewko, syn rybaka – serial telewizyjny (1968-1970)
  • Pan Wołodyjowski (1969)
  • Przygody pana Michała – serial telewizyjny (1969)
  • Brzezina (1970)
  • Kolumbowie – serial telewizyjny (1970)
  • Przygoda Stasia (1970)
  • Motodrama (1971)
  • Wesele (1972)
  • Janosik (1973) jako Jerzy Janosik.
  • 13 posterunek – serial telewizyjny (1997-1998) jako Komendant Policji
  • Sara (1997)
  • Pan Tadeusz (1999)
  • 13 posterunek 2 – serial telewizyjny (1998)
  • Atrakcyjny pozna panią... (2004)
  • Dublerzy (2005)
źródło: wikipedia, licencja GNU FDL, autorzy