Szukaj znanych osób

Marian Glinka

Marian Glinka

Kategoria: Aktorzy

Liczba wyświetleń: 1231
Ocena: liczba gł.: 3

Marian Glinka
Marian Glinka

Marian Glinka (ur. 1 lipca 1943 w Warszawie) – polski aktor.

W 1968 został absolwentem PWST w Warszawie. Debiut teatralny Mariana Glinki miał miejsce 28 stycznia 1968 r. Grał w takich teatrach jak: Teatr Nowy w Warszawie w latach (1968-1972 i 1985-1987), Teatr Komedia (1972-1975). Od roku 1997 jest związany z Teatr Ateneum.

Filmografia

  • 2007: Ryś jako Klemens
  • 2006: Ranczo jako handlarz dewocjonaliami
  • 2006: Kochaj mnie, kochaj! jako ratownik
  • 2005: Wiedźmy jako dozorca Zdzisio
  • 2005: Na dobre i na złe jako strongman
  • 2005: Dziki 2: Pojedynek jako Maurycy
  • 2005: Daleko od noszy jako pielęgniarz Misiak
  • 2004: Glina jako Gruby
  • 2003: Zaginiona jako szef recepcji hotelu
  • 2003: Defekt jako dowódca oddziału ochraniającego bank
  • 2003: Bao-Bab, czyli zielono mi jako pułkownik Kucejko
  • 2002: Superprodukcja jako Andrzej G. ps. Dziąsło
  • 2002: Lokatorzy jako ojciec Simony
  • 2002: Jak to się robi z dziewczynami jako Czesław
  • 2002: Haker jako ojciec Laury
  • 2002: Buła i spóła jako brakarz w Cristalu
  • 2001: Wiedźmin jako rębacz Boholt
  • 2001: Quo Vadis jako Kasjusz
  • 2000: Żółty szalik jako taksówkarz
  • 2000: Sukces jako prywatny detektyw
  • 2000: Przeprowadzki jako Dziuniek
  • 2000: Miasteczko jako pracownik fitness-clubu
  • 1999: Miodowe lata jako gangster
  • 1999: Kiler-ów 2-óch jako szef ochrony prezydenta
  • 1998: Billboard jako mężczyzna w ubikacji
  • 1998: 13 posterunek
  • 1997: Klan jako właściciel siłowni
  • 1996: Opowieść o Józefie Szwejku i jego drodze na front
  • 1996: Baśn o Pączkowej jako Kantorkowy
  • 1995: Dzieje mistrza Twardowskiego jako Barkalas
  • 1993: Lista Schindlera jako oficer SS
  • 1993: Kraj świata jako zastępowy
  • 1991: V.I.P jako Bunio
  • 1991: Pogranicze w ogniu jako Albert
  • 1990: Świnka jako ochroniarz Dolores
  • 1989: Powrót Arsena Lupin jako służący Kotowskiego
  • 1989: Janka jako członek trupy teatralnej
  • 1988: W labiryncie jako ojciec Staszka
  • 1988: Pan Kleks w kosmosie jako strażnik złomowiska robotów
  • 1988: Czarodziej z Harlemu jako Kazik
  • 1987: Śmieciarz jako
  • 1987: Dorastanie jako Żeglarz
  • 1987: Brawo mistrzu
  • 1987: Ballada o Januszku
  • 1986: Zmiennicy jako kierowca wiozący makulaturę
  • 1986: Rykowsko jako ochroniarz Caposty
  • 1986: Republika nadziei jako piekarz Bonawentura
  • 1985: Podróże Pana Kleksa jako żeglarz Barnaba
  • 1984: Przybłęda
  • 1984: Pan na Żuławach jako Skibiński
  • 1984: Miłość z listy przebojów jako celnik
  • 1983: Lata dwudzieste... Lata trzydzieste... jako bokser Grześ
  • 1983: Szczęśliwy brzeg
  • 1983: Sny i marzenia jako urzędnik
  • 1983: Alternatywy 4 jako Wacek Grzyb
  • 1983: Akademia Pana Kleksa jako Pirat
  • 1982: Popielec jako Pałyszko
źródło: wikipedia, licencja GNU FDL, autorzy