Szukaj znanych osób

Mike Oldfield

Mike Oldfield

Kategoria: Muzycy

Liczba wyświetleń: 1214
Ocena: brak ocen

Michael Gordon Oldfield (Mike Oldfield) (ur. 15 maja 1953) - brytyjski progresywny muzyk rockowy, multiinstrumentalista znany ze swych solowych, instrumentalnych albumów nagrywanych metodą dogrywania ścieżek.

Historia kariery

Mike Oldfield rozpoczął swoją karierę będąc jeszcze nastolatkiem, grając na gitarze w założonej przez jego siostrę Sally folkowej grupie Sallyangie ("Children of the Sun"). Później jednak poświęcił się karierze kompozytorskiej i muzyka solowego.

Przełomowym albumem nie tylko w karierze muzyka lecz także całego rocka był album Tubular Bells. Przy nagrywaniu albumu Oldfield zagrał na ponad dwudziestu instrumentach. Muzyka ta została także użyta w popularnym filmie Egzorcysta czyniąc przewodni motyw albumu jedną z najłatwiej rozpoznawalnych melodii z kręgu rocka progresywnego.

Olbrzymi komercyjny i artystyczny sukces albumu zachęcił Oldfielda do kontynuowania eksperymentów. W ten sposób powstały trzy następne, monumentalne, ściśle instrumentalne kompozycje wydane w następnych latach: Hergest Ridge, Ommadawn i Incantations. W muzyce zaprezentowanej w tych albumach, brzmieniowo bogatej i o gęstej fakturze muzycznej, daje się łatwo zauważyć wpływy muzyki celtyckiej.

Począwszy od roku 1979 artysta zmienia styl zmierzając w stronę muzyki popularnej, komponując krótsze utwory z wykorzystaniem śpiewu np. znany przebój Five Miles Out lub Moonlight Shadow. Często wraca jednak do swych progresywnych korzeni, nagrywając także dłuższe utwory, jak to miało miejsce w przypadku albumu Amarok, który jest najbardziej eklektyczny w karierze artysty.

Począwszy od roku 1979 Oldfield zaczął także koncertować z własnym zespołem, sam grając na gitarze, basie, czasem też instrumentach klawiszowych i perkusyjnych. Odtworzył także na scenie słynne Tubular Bells, które także doczekało się wersji symfonicznej w aranżacji Davida Bedforda. Zagrał też gościnnie u kilku przyjaciół jak Kevin Ayers, David Bedford, Robert Wyatt, Pekka Pohjola, Tom Newman, Edgar Broughton czy Pierre Moerlen. Wspomógł też siostrę Sally na albumie Natasha.

Obecne dokonania

Mike Oldfield nagrywa do dziś. Największymi jego dokonaniami ostatnich lat są albumy The Songs of Distant Earth - epickie dzieło (oparte na motywach powieści Arthura Clarke'a pod takim samym tytułem), w swej sferze muzycznej bliskie New Age oraz Guitars - zawierające 10 etiud na gitarę, eksplorujących mnogość stylów i technik gitarowych, ukazujących także kunszt wykonawczy artysty.

Z kolei Tres Lunas zawiera kompozycje z gatunku chill out. Oprócz muzyki w albumie można znaleźć demo gry. W grze, zwiedzając stworzoną przez Mike'a krainę, słuchamy muzyki dostrojonej do odwiedzanych miejsc. Sama grafika jest dość prosta, z drugiej strony można wysłuchać utworów niedostępnych na krążku z muzyką.

W trzydziestą rocznicę wydania Dzwonów Rurowych ukazał się album ponownie nagrany z wykorzystaniem najnowszych technologii. Nieżyjącego Viviana Stanshala zastąpił John Cleese jako Mistrz Ceremonii.

Po latach nagrywania dla Virgin Records, a potem Warner Music, Mike Oldfield ogłosił w maju 2005 roku podpisanie nowego kontraktu na trzy albumy z firmą Mercury. Pierwszy, dwupłytowy, o tytule "Light and Shade" ukazał się 26 września 2005.

Najnowszym dziełem Oldfielda jest "Music of the Spheres" który ukazał się 14 marca 2008. Oprócz standardowego wydania na CD, ukaże się także wydanie na pendrive.

Dyskografia Mike'a Oldfielda

  • 1973 Tubular Bells
  • 1974 Hergest Ridge
  • 1975 The Orchestral Tubular Bells
  • 1975 Ommadawn
  • 1976 Collaborations (promocyjna kompilacja)
  • 1976 Boxed (czteropłytowa kompilacja, w wersji CD trzy dyski)
  • 1978 Incantations (album dwupłytowy, w wersji CD jeden dysk)
  • 1979 The Space Movie (2LP, acetat, nigdy nie ukazał się na rynku, kompilacja)
  • 1979 Exposed (dwupłytowy album koncertowy)
  • 1979 BBC Transcription Services (2LP, koncertowy album radiowy, nigdy nie ukazał się na rynku)
  • 1979 Platinum
  • 1980 Airborn (amerykańskie i kanadyjskie wydanie Platinum, istnieją wersje jedno i dwupłytowe)
  • 1980 Impressions (dwupłytowa kompilacja, dostępna wtedy tylko na zamówienie)
  • 1980 QE2
  • 1981 Music Wonderland (kompilacja)
  • 1981 Mike Oldfield's Wonderland (holenderskie wydanie poprzedniej kompilacji)
  • 1981 Episodes (kompilacja)
  • 1981 The Consequences Of Indecisions (reedycja albumu Pekka Pohjoli z 1977)
  • 1982 Five Miles Out
  • 1983 Crises
  • 1984 Discovery
  • 1984 1972-1984 (13 płytowy box kompilacyjny)
  • 1984 The Killing Fields (album) (ścieżka filmowa - Pola śmierci)
  • 1985 The Complete (dwupłytowa kompilacja)
  • 1987 A Virgin Compilation (promocyjna kompilacja)
  • 1987 Islands
  • 1989 Earth Moving
  • 1990 Amarok
  • 1991 Heaven's Open
  • 1992 Tubular Bells II
  • 1993 Elements (kompilacja, istnieją wersje jedno i czteropłytowe)
  • 1994 The Songs of Distant Earth (większość wersji zawiera ścieżkę CD-ROM na Mac)
  • 1996 Voyager
  • 1997 XXV (kompilacja)
  • 1998 Tubular Bells III
  • 1998 Tubular Bells III Live At Horse Guards Parade (acetat, nigdy nie ukazał się na rynku)
  • 1999 Guitars
  • 1999 The Millennium Bell (acetat jako Milennium Bells)
  • 2001 The Best Of Tubular Bells (kompilacja)
  • 2002 Danish Collection (dwupłytowa kompilacja, większość wydań jako Collection)
  • 2002 Tres Lunas (dwupłytowy album, na drugim dysku demo gry. japońskie wydania na jednym CD, także z demo)
  • 2003 Tubular Bells 2003 (ponowne nagranie albumu z 1973, istnieją wydania jedno i dwupłytowe z DVD)
  • 2003 Complete Tubular Bells (3CD i 1DVD, kompilacja)
  • 2005 Light and Shade (dwupłytowy album, niektóre wydania zawierają 4 dodatkowe utwory nagrane w formacie U-Myx)
  • 2006 The Platinum Collection (trzypłytowy box kompilacyjny)
  • 2008 Music Of The Spheres

Albumy wideo

  • 1979 Exposed (promocyjnie na VT, oficjalnie ukazało się dopiero na 2DVD w 2005. Zapis koncertu z Londynu w 1979)
  • 1984 Tubular Bells Live In Concert (zapis koncertu z 1981)
  • 1984 The Essential (zapis koncertu z Knebworth w 1980)
  • 1984 The Killing Fields (film, zawiera fragmenty kompozycji które nie zostały wydane na płycie audio pod tym samym tytułem)
  • 1988 The Wind Chimes (wideo wersja albumu Islands z kilkoma bonusami)
  • 1992 Tubular Bells II The Performance Live At Edinburgh Castle (koncertowy)
  • 1993 The Essential Mike Oldfield + The Wind Chimes (wznowienie na 2LD albumów z 1984 i 1988)
  • 1993 Elements (znacznie poszerzone wydanie na DVD ukazało się w 2005)
  • 1998 Tubular Bells III Premiere Performance Recorded Live At Horse Guards Parade London (koncertowy. na LD jako The World Premiere Of Tubular Bells III)
  • 1999 Tubular Bells II & III (wznowienie na jednym DVD dwóch koncertów z 1992 i 1998)
  • 2000 The Art In Heaven Concert - Live In Berlin (sylwestrowy koncert z 1999. niektóre wydania jako The Millennium Bell - Live In Berlin)
  • 2004 DVD Collection (kompilacja zawierająca 3 dyski - Tubular Bells II & III, The Millennium Bell i DVD-Audio Tubular Bells 2003)
  • 2006 Live At Montreux 1981

Single (w zestawie tylko wydania brytyjskie)

  • 1974 Mike Oldfield's Single
  • 1974 Excerpt From Hergest Ridge (tylko promocyjny, jednostronny)
  • 1975 Don Alfonso
  • 1975 Extract From The Orchestral Tubular Bells (tylko promocyjny)
  • 1975 In Dulci Jubilo
  • 1976 Portsmouth
  • 1976 The William Tell Overture
  • 1977 Cuckoo Song
  • 1978 Take Four
  • 1978 Guilty
  • 1979 Blue Peter
  • 1979 Alright Now (tylko promocyjny, flexi)
  • 1980 Arrival
  • 1980 Sheba
  • 1982 Five Miles Out
  • 1982 Family Man
  • 1982 Mistake
  • 1983 Moonlight Shadow
  • 1983 Shadow On The Wall
  • 1984 Crime Of Passion (niemieckie wydanie z 1983 choć ukazało się zaledwie kilka dni wcześniej)
  • 1984 To France
  • 1984 Tricks Of The Light
  • 1984 Etude
  • 1985 The Complete (promocyjny)
  • 1985 Pictures In The Dark
  • 1985 Double-Pack (zawiera dwa single Pictures In The Dark i Moonlight Shadow)
  • 1986 Shine
  • 1987 In High Places
  • 1987 Islands
  • 1987 The Time Has Come
  • 1988 Flying Start
  • 1989 Earth Moving
  • 1989 Innocent
  • 1990 Amarok X-Trax (tylko promocyjny 3" CD singiel)
  • 1991 Heaven's Open
  • 1992 Sentinel
  • 1992 Tattoo
  • 1993 The Bell
  • 1993 Moonlight Shadow (wznowienie singla z 1983)
  • 1993 In Dulci Jubilo - The Mike Oldfield Christmas EP
  • 1994 Hibernaculum
  • 1995 Let There Be Light
  • 1997 Women Of Ireland
  • 1998 Man In The Rain
  • 1999 Far Above The Clouds
  • 2002 To Be Free (w UK tylko acetat, oficjalnie ukazał się w Hiszpanii i Belgii)
  • 2005 Surfing (tylko promocyjny)
  • 2008 Spheres (tylko do ściągnięcia z sieci)

Najważniejsze albumy powstałe we współpracy z innymi muzykami:

Kevin Ayers (także jako Kevin Ayers and The Whole World)

  • 1969 Joy Of The Toy (Mike Oldfield nie zagrał na tym albumie (!), ale niektóre wydania na CD zawierają bonusy z jego udziałem)
  • 1970 Shooting At The Moon
  • 1972 Whatevershebringswesing
  • 1974 The Confessions Of Dr. Dream And Other Stories
  • 1974 June 1st, 1974 (live, wydany rekordowo szybko po występie, już 28 czerwca)
  • 1976 Odd Ditties (kompilacja, zawiera wcześniej niepublikowane nagrania)
  • 1992 Still Life With Guitar
  • 1992 BBC Radio One Live In Concert (koncert z 1972, można usłyszeć m.in. fragment wczesnych Dzwonów Rurowych)
  • 1996 Singing The Bruise (sesje dla BBC)
  • 1998 The Garden Of Love (zapis koncertu The Whole World z 1970)

David Bedford

  • 1972 Nurses Song With Elephants
  • 1974 Star's End
  • 1975 The Rime Of The Ancient Mariner
  • 1976 The Odyssey
  • 1977 Instructions For Angels
  • 1983 Star Clusters, Nebulae & Places In Devon / The White Horse (jedyny album wydany przez Oldfield Records, także przez Oldfielda wyprodukowany)

Bram Tchaikovsky

  • 1979 Strange Man, Changed Man

Edgar Broughton Band

  • 1971 Edgar Broughton Band
  • 1976 Bandages

Lol Coxhill

  • 1971 Ear Of Beholder (2LP, później pojedynczy CD, zawiera nagrania koncertowe z czasów wspólnego grania w The Whole World)

Gong (właściwie te albumy sygnowane były jako Pierre Moerlen's Gong)

  • 1979 Downwind
  • 1980 Live

Henry Cow

  • 1973 Legend (Mike Oldfield jako inżynier dźwięku w jednym nagraniu)
  • 1974 Unrest (jak wyżej)

Tom Newman

  • 1974 Fine Old Tom
  • 1975 Live At The Argonaut (w tym roku ukazało się tylko próbne tłoczenie, oficjalnie na rynku ukazał się dopiero w 1995)
  • 1977 Faerie Symphony (reedycja z bonusami wydana jako Faerie Symphony And Other Stories)
  • 1997 Snow Blind

Lea Nicholson

  • 1980 The Concertina Record

Sally Oldfield

  • 1990 Natasha

Pekka Pohjola

  • 1977 Keesojen Lehto (to ten album wydany w 1981 pod nazwiskiem Oldfielda - The Consequences Of Indecisions, poza tym w różnych krajach wydawany był z jeszcze innymi tytułami i okładkami - w Szwecji - Skuggornas Tjuvstart, w UK - The Mathematician's Air Display, w USA i Italii - Mike Oldfield, Sally Oldfield, Pekka Pohjola, w Niemczech i Holandii - Mike & Sally Oldfield - Pekka Pohjola oraz Sally & Mike Oldfield - Pekka Pohjola)

Michel Polnareff

  • 1990 Kama-Sutra

Sallyangie

  • 1968 Children Of The Sun (wznowienia także na 2CD z bonusami, nigdy wcześniej nie wydanymi)

Schiller

  • 2005 Tag und Nacht

Skids

  • 1981 Joy

Robert Wyatt

  • 1974 Rock Bottom
  • 2005 In Concert Theatre Royal Drury Lane (zapis koncertu z 1974)

Zobacz też

  • Amarok_(polska grupa muzyczna)

Linki zewnętrzne

źródło: wikipedia, licencja GNU FDL, autorzy