Szukaj znanych osób

Morgan Freeman

Morgan Freeman

Data urodzenia: 01 czerwca 1937 r.

Kategoria: Aktorzy Reżyserzy

Liczba wyświetleń: 4422
Ocena: liczba gł.: 3

Filmografia

reżyser

  • 1993: Bopha!

aktor

  • 2007: Evan Wszechmogący (Evan Almighty) jako Bóg
  • 2006: The Contract
  • 2006: Harry and the Butler
  • 2006: Zabójczy numer (Lucky Number Slevin) jako Szef
  • 2006: Untitled Morgan Freeman WWII Project
  • 2006: Ostatni rozkaz (Last Flag Flying)
  • 2005: Wojna światów (War of the Worlds) jako Narrator (głos)
  • 2005: Marsz Pingwinów (Marche de l'Empereur, La) jako Narrator (głos) (ang.)
  • 2005: Człowiek pies (Danny the Dog) jako Sam
  • 2005: Edison jako Ashford
  • 2005: Batman - Początek (Batman Begins) jako Lucius Fox
  • 2005: Colors Straight Up
  • 2005: Niedokończone życie (Unfinished Life, An) jako Mitch Bradley
  • 2005: The Challenge of Freedom jako Narrator
  • 2005: Wspaniałe Pustkowie. Spacer po Księżycu 3D (Magnificent Desolation: Walking on the Moon 3D) jako (głos)
  • 2004: Tusker jako (głos)
  • 2004: Long Walk to Freedom jako Nelson Mandela
  • 2004: The Hunting of the President jako narrator (głos)
  • 2004: Za wszelką cenę (Million Dollar Baby) jako Eddie Scrap-Iron Dupris
  • 2004: Survivors of the Shoah: Visual History Foundation jako głos
  • 2004: Decisions That Shook the World jako głos spoza kadru
  • 2004: Geniusz - Wieczór z Rayem Charlesem (Genius - A Night For Ray Charles) jako on sam
  • 2004: Wielki skok (The Big Bounce) jako Walter Crewes
  • 2003: Declaration of Independence jako On sam
  • 2003: Uznany za winnego (Guilty By Association) jako Porucznik policji Redding
  • 2003: The Living Blues jako on sam
  • 2003: Once Upon a Time in Utah, Sundance jako on sam
  • 2003: A Tale of Two Schools jako Narrator
  • 2003: Delta Blues Museum jako on sam
  • 2003: Łowca snów (Dreamcatcher) jako Colonel Abraham Curtis
  • 2003: Skazany na wolność (Levity) jako Miles Evans
  • 2003: Bruce Wszechmogący (Bruce Almighty) jako Bóg
  • 2002: All On Accounta Pullin' A Trigger jako on sam
  • 2002: America Beyond the Color Line with Henry Louis Gates Jr. jako on sam
  • 2002: Suma wszystkich strachów (The Sum of All Fears) jako Bill Cabot
  • 2002: Bez przedawnienia (High Crimes) jako Charles Grimes
  • 2001: Shawshank: The Redeeming Feature jako on sam
  • 2001: AFI's 100 Years, 100 Thrills: America's Most Heart-Pounding Movies jako on sam
  • 2001: W sieci pająka (Along Came a Spider) jako Alex Cross
  • 2000: AFI's 100 Years, 100 Laughs: America's Funniest Movies jako on sam
  • 2000: Clint Eastwood - legenda kina (Clint Eastwood: Out of the Shadows) jako Narrator (głos)
  • 2000: The Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts jako on sam
  • 2000: Siostra Betty (Nurse Betty) jako Charlie
  • 2000: Podejrzany (Under Suspicion) jako Kpt. Victor Benezet
  • 1999: AFI's 100 Years... 100 Stars jako on sam
  • 1999: Bunt (Mutiny)
  • 1998: Screening jako on sam
  • 1998: Warner Bros. 75th Anniversary: No Guts, No Glory jako on sam
  • 1998: Scandalize My Name: Stories from the Blacklist jako on sam / gospodarz programu
  • 1998: Powódź (Hard Rain) jako Jim
  • 1998: Dzień Zagłady (Deep Impact) jako Prezydent Tom Beck
  • 1997: Amistad jako Theodore Joadson
  • 1997: Kolekcjoner (Kiss the Girls) jako Alex Cross
  • 1997: Długa droga do domu (The Long Way Home) jako Narrator (głos)
  • 1996: Moll Flanders jako Hibble
  • 1996: Reakcja łańcuchowa (Chain Reaction) jako Paul Shannon
  • 1996: Cosmic Voyage jako Narrator (głos)
  • 1996-1999: The Promised Land jako Narrator (głos)
  • 1995: Inside the White House jako Narrator (głos)
  • 1995: Epidemia (Outbreak) jako Gen. Billy Ford
  • 1995: Siedem (Se7en) jako Detektyw William Somerset
  • 1994: Wiek kina (A Century of Cinema) jako on sam
  • 1994: Skazani na Shawshank (The Shawshank Redemption) jako Ellis Boyd 'Red' Redding
  • 1992: Bez przebaczenia (Unforgiven) jako Ned Logan
  • 1992: Zew wolności (The Power of the One) jako Geel Piet
  • 1991: Robin Hood: Książę Złodziei (Robin Hood: Prince of Thieves) jako Azeem
  • 1991: The True Story of Glory Continues jako Narrator (głos)
  • 1990: The Civil War jako Frederick Douglass, John Boston, etc (głos)
  • 1990: Fajerwerki próżności (The Bonfire of the Vanities) jako Sędzia Leonard White
  • 1989: Przystojniak (Johnny Handsome) jako Por. Drones
  • 1989: Wesprzyj się na mnie (Lean on Me) jako Joe Clark
  • 1989: Chwała (Glory) jako Sierżant John Rawlins
  • 1989: Wożąc panią Daisy (Driving Miss Daisy) jako Hoke Colburn
  • 1988: Czysty i trzeźwy (Clean and Sober) jako Craig
  • 1988: Brudne pieniądze (Clinton and Nadine) jako Dorsey Pratt
  • 1987: Walka o życie (Fight for Life)
  • 1987: Street Smart jako Fast Black
  • 1986: Miejsce spoczynku (Resting Place) jako Luther Johnson
  • 1985: Historia Marie Ragghianti (Marie) jako Cahrles Traughber
  • 1985: Co było, minęło (That Was Then... This Is Now) jako Charlie Woods
  • 1985: The Atlanta Child Murders jako Ben Shelter
  • 1985: Egzekucja (The Execution of Raymond Graham) jako Warden Pratt
  • 1984: Harry i syn (Harry and Son) jako Siemanowski
  • 1984: Teachers jako Lewis
  • 1981: The Marva Collins Story jako Clarence Collins
  • 1981: Naoczny Świadek (Eyewitness) jako Por. Black
  • 1981: Death of a Prophet jako Malcolm X
  • 1980: Attica jako Hap Richards
  • 1980: Więzień Brubaker (Brubaker) jako Walter
  • 1979: Julius Caesar jako Casca
  • 1979: Hollow Image jako Sweet Talk
  • 1979: Coriolanus jako Coriolanus
  • 1978: Roll of Thunder, Hear My Cry jako Wuj Hammer
  • 1973: Blade jako Chris
  • 1971-1977: The Electric Company jako Różne role
  • 1971: Who Says I Can't Ride a Rainbow? jako Afrykanin
  • 1964-1999: Another World jako Dr. Roy Bingham (1982-1984)

producent

  • 2005: Colors Straight Up

występy gościnne

  • 2004: Inside Dish with Rachael Ray jako on sam
  • 2003: La Noche con Fuentes y Cía jako on sam
  • 1999: The Directors jako on sam
  • 1997: Leute heute jako on sam
  • 1988: The American Experience jako Narrator (głos)
  • 1985-1989: The Twilight Zone jako Marty (1985)
  • 1972: Great Performances jako Narrator / Oedipus

zdjęcia archiwalne

  • 2000: Sidney Poitier: One Bright Light jako on sam (niewymieniony w czołówce)

producent wykonawczy

  • 2006: Untitled Morgan Freeman WWII Project
  • 2005: Colors Straight Up
  • 2003: Skazany na wolność (Levity)
  • 2001: W sieci pająka (Along Came a Spider)
  • 2000: Podejrzany (Under Suspicion)
  • 1999: Bunt (Mutiny)

występy nie wymienione w czołówce

  • 1966: A Man Called Adam
  • 1964: The Pawnbroker jako Statysta na ulicy
źródło: wikipedia, licencja GNU FDL, autorzy