Szukaj znanych osób

Naomi Watts

Naomi Watts

Data urodzenia: 28 września 1968 r.

Kategoria: Aktorki

Liczba wyświetleń: 771
Ocena: brak ocen

Naomi Watts (ur. 28 września 1968 w Shoreham w Anglii), aktorka australijska.

Od 14 roku życia wychowywała się w Australii. Ma brata Bena, który jest fotografem. Jest wegetarianką.

Z zawodu jest aktorką i producentką. Swoją karierę rozpoczęła już jako nastolatka. Jej debiut filmowy to For Love Alone (1986). Kilka nieudanych ról firmowych sprawiło, że poświęciła się graniu w serialach telewizyjnych. Udało jej się jednak jeszcze odnieść sukces na dużym ekranie, dzięki roli w horrorze The Ring.

Przyjęła rolę Narcissy - matki Draco Malfoya w szóstej części cyklu o Harrym Potterze - Harry Potter i Książę Półkrwi. Premiera filmu jest planowana na listopad 2008.

W latach 2002-2005 związana była z aktorem Heathem Ledgerem. 25 lipca 2007 urodziła syna Alexandra Pete'a.

Filmografia:

  • 2009: The Birds, jako Melanie Daniels
  • 2009: The International
  • 2009: Kicked, Bitten and Scratched
  • 2008: Need
  • 2007: Funny Games, jako Anna
  • 2007: Eastern Promises, jako Anna Khitrova
  • 2006: Painted Veil, The jako Kitty
  • 2005: Zostań (Stay) jako Lila Culpepper
  • 2005: King Kong jako Ann Darrow
  • 2005: Ellie Parker jako Ellie Parker
  • 2005: The Ring 2 (Ring Two, The) jako Rachel Keller
  • 2004: We Don't Live Here Anymore jako Edith Evans
  • 2004: Zabić prezydenta (Assassination of Richard Nixon, The) jako Marie Bicke
  • 2004: I Heart Huckabees jako Dawn Campbell
  • 2003: 21 gramów (21 Grams) jako Cristina Peck
  • 2003: Ned Kelly
  • 2003: Rozwód po francusku (Divorce, Le) jako Roxy
  • 2002: Kim jesteś przybyszu? (Outsider, The jako Rebecca Yoder
  • 2002: The Ring (Ring, The) jako Rachel Keller
  • 2002: Zakopana Betty (Plots with a View) jako Meredith
  • 2002: Króliki (Rabbits) jako Suzie<
  • 2001: Ellie Parker jako Ellie Parker
  • 2001: Mulholland Drive (Mulholland Dr.) jako Betty Elms
  • 2001: W dół (Down) jako Jennifer Evans
  • 2000: Wyvern Mystery, The jako Alice Fairfield
  • 1999: Polowanie na jednorożca (Hunt for the Unicorn Killer, The) jako Holly Maddux
  • 1999: Dziwna planeta (Strange Planet) jako Alice
  • 1998: Babe - świnka w mieście (Babe: Pig in the City) jako (różne głosy)
  • 1998: House Divided, A jako Amanda
  • 1998: Gwiazdkowy prezent (Christmas Wish, The) jako Renee
  • 1998: Uczciwa kurtyzana (Dangerous Beauty) jako Guila De Lezze
  • 1997: Sleepwalkers jako Kate Russell
  • 1997: Under the Lighthouse Dancing jako Louise
  • 1996: Dzieci Kukurydzy IV - Zgromadzenie (Children of the Corn IV: The Gathering) jako Grace Rhodes
  • 1996: Trójkąt bermudzki (Bermuda Triangle) jako Amanda
  • 1996: Zegarek (Timepiece) jako Mary Chandler
  • 1996: Nieznane osoby (Persons Unknown)
  • 1995: Tank Girl jako Jet Girl
  • 1993: Matinee jako Starlet
  • 1993: Wide Sargasso Sea jako Fanny Grey
  • 1993: Custodian, The jako Louise
  • 1993: Rażące Wykroczenie (Gross Misconduct) jako Jennifer Carter
  • 1991: Brides of Christ jako Frances Heffernan
  • 1991: Randka Na Przerwie (Flirting) jako Janet Odgers
  • 1988-2005: Home and Away jako Julie Gibson (1991)
  • 1986: For Love Alone jako dziewczyna Leo

Nagrody:

2004: 21 gramów (nominacja) BAFTA najlepsza aktorka BAFTA
2004: 21 gramów najlepsza aktorka drugoplanowa MFF -Wenecja
2004: Nagroda Australijskiego Instytutu Filmowego za osiągnięcia życia
2003: 21 gramów (nominacja) Oscar najlepsza aktorka Akademia Filmowa
2003: 21 gramów Nagroda Publiczności Złote Lwy najlepsza aktorka MFF -Wenecja
2003: 21 gramów (nominacja) BAFTA najlepsza aktorka BAFTA
2003: Rozwód po francusku Nagroda specjalna MFF -Wenecja
2003: The Ring Nagroda Główna Saturn najlepsza aktorka
2002: Mulholland Drive (nominacja) Saturn najlepsza aktorka

źródło: wikipedia, licencja GNU FDL, autorzy