Szukaj znanych osób

Noah Wyle

Noah Wyle

Data urodzenia: 04 czerwca 1971 r.

Kategoria: Aktorzy

Liczba wyświetleń: 550
Ocena: brak ocen

Noah Strausser Speer Wyle (ur. 4 czerwca 1971 w Hollywood, Kalifornia) - aktor amerykański, odtwórca jednej z głównych ról w popularnym serialu Ostry dyżur.

Karierę aktorską rozpoczął niedużymi rolami w serialach (Blind Faith) i filmach (Crooked Hearths, There Goes My Baby, Ludzie honoru, Swings Kids). W latach 1994 - 2005 należał do ekipy serialu Ostry dyżur (rola lekarza Johna Cartera). Rola serialowa przyniosła mu pięć nominacji do nagrody telewizyjnej Emmy i trzy nominacje do Złotego Globu.

Niezależnie od Ostrego dyżuru występował też w filmach, m.in. The Myth of Fingerprints (1997), Pirates of Silicon Valley (1999, w roli Steve'a Jobsa), Donnie Darko (2001), Enough (2002), White Oleander (2002). Gościnnie pojawił się w jednym z odcinków serialu Przyjaciele, wspólnie z George'm Clooneyem.

Filmografia

  • 1990: Ślepa wiara (Blind Faith) jako Eric
  • 1991: Zagubione serca (Crooked Hearts) jako Ask Warren
  • 1992: Ludzie honoru (A Few Good Men) jako Kapral Jeffrey Barnes
  • 1993: Dzieci swinga (Swing Kids) jako Emil
  • 1994: Guinevere jako Lancelot
  • 1994-2005 oraz epizod w 2006: Ostry dyżur (ER) jako doktor John Truman Carter
  • 1994: Ostatnie dni raju (There Goes My Baby) jako Michael Finnegan
  • 1997: Zjazd (The Myth of Fingerprints) jako Warren
  • 1999: Can't Stop Dancing jako Poe
  • 1999: Piraci z Krzemowej Doliny (Pirates of Silicon Valley) jako Steve Jobs
  • 2000: Ocalić Nowy York (Fail Safe) jako Buck
  • 2001: Sceny Zbrodni (Scenes of the Crime) jako Seth
  • 2001: Donnie Darko jako Doktor Monnitoff
  • 2002: Biały oleander (White Oleander) jako Mark Richards
  • 2002: Nigdy więcej (Enough) jako Robbie
  • 2003: Dead to the World
  • 2004: Donnie Darko: Production Diary jako on sam
  • 2004: Bibliotekarz: Tajemnica Włóczni (The Librarian: Quest for the Spear) jako Flynn Carsen
  • 2005: Kalifornijczycy (The Californians) jako Gavin Ransom
  • 2006: Bibliotekarz 2: Tajemnice Kopalni Króla Salomona (The Librarian: Return to King Solomon's Mines) jako Flynn Carsen

Linki zewnętrzne

źródło: wikipedia, licencja GNU FDL, autorzy