Szukaj znanych osób

Paweł Małaszyński

Paweł Małaszyński

Data urodzenia: 26 czerwca 1976 r.

Kategoria: Aktorzy

Liczba wyświetleń: 1607
Ocena: liczba gł.: 6

Paweł Małaszyński (ur. 26 czerwca 1976 w Szczecinku) - polski aktor filmowy i teatralny.

Przez jakiś czas mieszkał z rodzicami w Koszalinie. Uczył się w Szkole Podstawowej nr 36 w Białymstoku (budynek dzisiejszego 14 LO) Następnie zdał do V Liceum Ogólnokształcącego w tym samym mieście. Porzucił prawo po pierwszym roku, kiedy to uznał, że jego prawdziwym powołaniem jest aktorstwo. W wieku 22 lat zdobył indeks wrocławskiej PWST (za trzecim razem), którą ukończył w 2002 roku. Uczył się także w studiu L'Art w Krakowie. Ukończył je w 1998 roku. 28 października 2003 debiutował podwójną rolą Trufaldina i Arlekina w "Sługach dwóch panów" Carla Goldoniego w reżyserii Waldemara Matuszewskiego w Teatrze Kwadrat. Od 17 sierpnia 2002 roku jest żonaty z Joanną Chitruszko, tancerką, choreografką i pedagogiem. 12 kwietnia 2004 o godz. 12.10 urodził się ich pierwszy syn - Jeremiasz. Został laureatem nagrody przyznawanej przez czasopismo Viva dla najpiękniejszych sławnych ludzi "Viva! Najpiękniejsi 2005". Otrzymał również Telekamerę 2007 w kategorii Najlepszy Aktor. W styczniu przeprowadził się z żoną i synem na stałe do Warszawy. Prawdziwą sławę zdobył grając w Magdzie M., Oficerze i Oficerach. Na dużym ekranie zadebiutował rolą Marcina Kruka w filmie Świadek Koronny następnie zagrał w Katyniu Andrzeja Wajdy. Obecnie gra "Ważkę" w serialu Twarzą w twarz. Otrzymał Telekamerę 2008 w kategorii Najlepszy Aktor zyskując liczbę 123 560 głosów. Aktor nie mógł odebrać nagrody osobiście gdyz przebywa w Teatrze w Gdyni. Nagrodę odebrała jego żona Joanna Chitruszko. Został też laureatem Super Telekamery TeleTygodnia.

Filmografia

  • Latający Cyprian (2008)
  • Trzeci oficer (2008) - Jacek Wielgosz "Grand"
  • Twarzą w twarz (serial) (2007) - Wiktor Waszak "Ważka"
  • Magda M. 20 lat później (2007) - Piotr Korzecki
  • Wojownicze Żółwie Ninja (film 2007) - Leonardo (polski dubbing)
  • Katyń (2007) - Porucznik Pilot Piotr
  • Świadek koronny (2007) - Marcin Kruk
  • Tajemnica Twierdzy Szyfrów (2007) - Johann Jorg
  • Oficerowie (2006) - Jacek Wielgosz "Grand"
  • Stowarzyszenie (2005) - Mareczek
  • Oficer (serial) (2004-2005) - Jacek Wielgosz "Grand"
  • Magda M. (2005-2007) - Piotr Korzecki
  • Biała sukienka (2003) - Damian Przeździecki
  • M jak miłość (2003) - Marcin Polański-Van Burgen (gościnnie)
  • Na dobre i na złe (2002) - Łukasz Sadowski (gościnnie)
  • Pianista (2002) - mężczyzna w getcie
  • Wiedźmin (serial) (2002) - młodzieniec w karczmie
  • Kameleon (2001) - jeden z ćpunów
  • Kameleon (serial) (2001) - jeden z ćpunów
  • Wiedźmin (2001) - młodzieniec w karczmie

Teatr

Teatr Kwadrat:

  • Sługa dwóch panów - Trufaldin i Arlekin
  • Szalone nożyczki - Policjant - Michał Tomasiak
  • Nie teraz kochanie - Pan Lawson
  • Ośle lata - Wiliam R. Taylor
  • Wszystko w rodzinie
  • Perfect day - Graham Steel Jimmy

Teatr Telewizji:

  • Pamiętnik z powstania warszawskiego (2004) - Swen
  • Tajny agent (2005)
źródło: wikipedia, licencja GNU FDL, autorzy