Szukaj znanych osób

Paweł Wilczak

Paweł Wilczak

Kategoria: Aktorzy

Liczba wyświetleń: 942
Ocena: liczba gł.: 5

Paweł Wilczak
Paweł Wilczak

Paweł Wilczak (ur. 29 lipca 1965 w Poznaniu) – polski aktor.

W roku 1989 ukończył wydział aktorski PWSFTViT w Łodzi. Był aktorem Teatru Nowego w Warszawie. Obecnie nie pracuje etatowo w żadnym z teatrów. W 2004 r. otrzymał Telekamerę w kategorii Najlepszy aktor. 4 lipca tego samego roku w Międzyzdrojach zostawił odcisk swej dłoni w mosiądzu na Promenadzie Gwiazd.

Ma za sobą występy w teledysku Perkoza "6/12" oraz wideoklipie do piosenki solowej Jacka Perkowskiego.

Obecnie związany jest z aktorką Joanną Brodzik.

Filmografia

  • 1986 – ESD (chłopak na imprezie),
  • 1992 – Kiedy rozum śpi (Mateusz),
  • 1992 – 1968. Szczęśliwego Nowego Roku (Marek Włodarczyk),
  • 1993 – Pożegnanie z Marią (uciekinier),
  • 1993 – Pajęczarki (dziennikarz w redakcji),
  • 1996 – Gry uliczne (alfons z opowieści Janka),
  • 1997 – Bride of War (Janek),
  • 1997 – Ekstradycja 2 (Jurij Ałgarski),
  • 1998 – Billboard (złodziej samochodu Kuby),
  • 1999 – Ekstradycja 3 (Jurij Ałgarski),
  • 1999 – Kiler-ów 2-óch (konwojent),
  • 1999 – Ostatnia misja (aspirant Kowal),
  • 2000 – Sezon na leszcza (barman),
  • 2000 – Enduro Boyz (drwal),
  • 2000 – Belissima (Kuba),
  • 2001 – Haker (Kosa),
  • 2001 – Stacja (Kiwak),
  • 2002 - Sfora (Duch),
  • 2002 – Sfora - bez litości (Walerian Duch),
  • 2002-2003 – Kasia i Tomek (Tomek),
  • 2004 - Wesele (Gangster)
  • 2006 – Chaos (Er),
  • 2006 - Faceci do wzięcia, (Roman Jackiewicz)
  • 2007 - Fałszerze - powrót Sfory (Duch),
  • 2007 - Prawo miasta (Marek Henzel).

Link zewnętrzny


źródło: wikipedia, licencja GNU FDL, autorzy