Szukaj znanych osób

Pierre Brice

Pierre Brice

Kategoria: Aktorzy

Liczba wyświetleń: 1918
Ocena: liczba gł.: 4

Pierre Brice, Frankfurt nad Menem 2004
Pierre Brice, Frankfurt nad Menem 2004

Pierre Brice (ur. 6 lutego 1929 w Breście) – francuski aktor, pamiętny odtwórca roli Winnetou w serii niemiecko-włosko-jugosłowiańskich westernów. Wcześniej zagrał Jana Ketusky'ego (czyli Skrzetuskiego) we włoskiej ekranizacji Ogniem i mieczem (Col ferro e col fuoco, 1962).

Jako leciwy Winnetou powrócił w telewizyjnym filmie Winnetous Rückkehr w roku 1998).

Wybrana filmografia

  • Skarb w Srebrnym Jeziorze (1962)
  • L'invincibile cavaliere mascherato (1963)
  • Col ferro e col fuoco (1963)
  • Zorro contro Maciste (1963)
  • Winnetou (1963)
  • Old Shatterhand (1964)
  • Winnetou wśród Sępów (1964)
  • Old Surehand (1965)
  • Winnetou i Apanatschi (1966)
  • Winnetou w Dolinie Śmierci (1968)
  • Mój przyjaciel Winnetou (1980)
  • Powrót Winnetou (Winnetous Rückkehr, TV) (1998)

Linki zewnętrzne


źródło: wikipedia, licencja GNU FDL, autorzy