Szukaj znanych osób

Przemysław Gintrowski

Kategoria: Piosenkarze

Liczba wyświetleń: 1103
Ocena: brak ocen

Przemysław Gintrowski
Przemysław Gintrowski

Przemysław Gintrowski (ur. 21 grudnia 1951 w Stargardzie Szczecińskim) – polski kompozytor i muzyk.

Życiorys

Urodzony 21 grudnia 1951, ukończył VI Liceum Ogólnokształcące im. Tadeusza Reytana w Warszawie (1969), w którym działał w szkolnym zespole muzycznym "Między niebem a ziemią" (m.in. ze Stanisławem Krupowiczem), i studia na Wydziale Mechanicznym Energetyki i Lotnictwa Politechniki Warszawskiej z tytułem inżyniera (1973).

Debiutował w 1976 roku na przeglądzie w warszawskiej Riwierze piosenką Epitafium dla Sergiusza Jesienina. Niedługo później, w 1979 roku, wspólnie z nieżyjącym już Jackiem Kaczmarskim i Zbigniewem Łapińskim stworzyli trio i przygotowali program poetycki Mury. Tytułowa piosenka programu, Mury, oparta na utworze katalońskiego barda Lluisa Llacha L'Estaca – stała się nieformalnym hymnem "Solidarności" i symbolem walki z reżimem. Kolejne programy, jakie stworzyli w tym składzie to Raj i Muzeum.

Wraz z wprowadzeniem stanu wojennego w grudniu 1981 Trio rozpadło się – Jacek Kaczmarski pozostał na emigracji we Francji, a Gintrowski rozpoczął samodzielną działalność artystyczną. Zadebiutował jako kompozytor muzyki filmowej – przez następne dziesięć lat stworzył muzykę do ponad dwudziestu filmów fabularnych i seriali. Koncertował poza oficjalnymi scenami (m.in. w pomieszczeniach warszawskiego Muzeum Archidiecezji), a wykonania studyjne jego piosenek nagrywane nieoficjalnie (w trakcie realizacji nagrań muzyki do filmu Matka Królów nielegalnie nagrał w studio państwowej telewizji płytę Pamiątki, a później w podobny sposób utrwalony został program Raport z oblężonego miasta w studio warszawskiej Akademii Muzycznej), wydawane były w drugim obiegu. Życie codzienne Gintrowskiego było całkowicie podporządkowane działalności podziemnej, przykładem dyspozycyjności była gotowość do prowadzenia koncertów organizowanych ze względów bezpieczeństwa jedynie z kilkugodzinnym wyprzedzeniem.

Piosenki Gintrowskiego opierały się na tekstach Jacka Kaczmarskiego, Zbigniewa Herberta, Tomasza Jastruna, Krzysztofa Marii Sieniawskiego, Jerzego Czecha, Tadeusza Nowaka i Marka Tercza.

W latach 80. nawiązał współpracę z Krystyną Jandą, przygotowując autorski spektakl Kamienie, opowiadający nieznane lub inaczej odczytane losy znanych historycznych postaci. Spektakl w planowanej formie nigdy nie został wystawiony, jednak Janda zdobyła nagrodę na Festiwalu w Opolu za wykonanie jednej z jego piosenek. Po 1989 roku podjął ponowną próbę realizacji spektaklu, tym razem z Joanną Trzepiecińską – ostatecznie Kamienie w okrojonej wersji (dotyczącej wyłącznie męskich bohaterów) zrealizował samodzielnie jako koncert.

Publiczność masowa poznała go jako autora głośnej (w obu znaczeniach tego słowa) muzyki do filmu Matka Królów, a później dużo lżejszej muzyki do serialu Stanisława Barei Zmiennicy. Jest też twórcą muzyki do licznych filmów i spektakli teatralnych. Współcześnie kojarzony przez młode pokolenie głównie z Kołysanką do filmu Tato Macieja Ślesickiego .

Przemysław Gintrowski, 30 VII 2005
Przemysław Gintrowski, 30 VII 2005

Na początku lat 90. XX wieku angażował się w popieranie działań politycznych ówczesnego prezydenta Lecha Wałęsy, był także zdecydowanym zwolennikiem lustracji i rozliczenia komunistów. Skomponował w tym okresie m.in. piosenkę do wiersza Antoniego Słonimskiego Modlitwa o szarfę i trunek, nawiązującą do lustracji, którą, jak mówił, "mamy moralne prawo przeprowadzić, jednocześnie mając moralny obowiązek odstąpienia od wykonania kary".

W tym okresie koncertował również z Jackiem Kaczmarskim i Zbigniewem Łapińskim, prezentując przeboje sprzed 20 lat (Mury w Muzeum Raju) oraz nowe utwory:

  • program Wojna Postu z Karnawałem – słowa: Jacek Kaczmarski, muzyka: Jacek Kaczmarski, Przemysław Gintrowski, Zbigniew Łapiński
  • Requiem rozbiorowe – słowa: Jacek Kaczmarski, muzyka: Przemysław Gintrowski
  • solowo wykonywał Kredkę Kramsztyka – słowa: Jacek Kaczmarski, muzyka: Przemysław Gintrowski

Powrócił też do współpracy z Joanną Trzepiecińską wspólnie z nią wykonując utwór Stół Mordechaja Gebirtiga – słowa: Anna Kamieńska, muzyka: Przemysław Gintrowski.

Od kilku lat nie nagrywał własnych piosenek, komponuje dla innych wykonawców i przygotowuje muzykę filmową. Zapowiada kolejną płytę zatytułowaną Kanapka z człowiekiem mającą zawierać starszy materiał w nowych opracowaniach a także piosenki premierowe.

31 sierpnia 2006 odznaczony przez Prezydenta Lecha Kaczyńskiego Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski.

Dyskografia

solowo

  • 1977 Psalmy i requiem – z towarzyszeniem chóru i orkiestry, płyta winylowa
wydawca: ?
wykonanie: Przemysław Gintrowski – śpiew; Grupa Niebo – chór; orkiestra
słowa: Tadeusz Nowak, Krzysztof Maria Sieniawski, Zbigniew Herbert, Bogusław Żmijewski
muzyka: Przemysław Gintrowski, Stanisław Krupowicz, Stefan Brzozowski
  • 1979 Requiem
wydawca: Tonpress oraz Socjalistyczny Związek Studentów Polskich (płyta winylowa)
słowa: Krzysztof Maria Sieniawski
muzyka: Przemysław Gintrowski, Stanisław Krupowicz
  • 1981 Raport z oblężonego miasta – materiał nagrany w 1981 funkcjonował w drugim obiegu, oficjalnie wydany w 1990
wydawca: Polskie Nagrania, 1990 (płyta winylowa, nr kat. SX 2885); Polskie Nagrania, 1999 (CD, nr kat. PNCD 491)
wykonanie: Przemysław Gintrowski – śpiew, gitara, instr. klawiszowe, fortepian; Zbigniew Łapiński – fortepian
słowa: Zbigniew Herbert, Jacek Kaczmarski, Lothar Herbst, Tomasz Jastrun, Mieczysław Jastrun, Leszek Szaruga
muzyka: Przemysław Gintrowski
  • 1983 Pamiątki – materiał nagrany w 1981 funkcjonował w drugim obiegu, oficjalnie wydany w 1991
wydawca: Pomaton Emi, 1991 (kaseta); Pomaton Emi, 2002 (w dwupłytowym zestawie CD wraz z Kamieniami, nr kat. 5437362)
wykonanie: Przemysław Gintrowski – śpiew, gitara; Zbigniew Łapiński – fortepian
słowa: Zbigniew Herbert, Jacek Kaczmarski, Marek Tercz
muzyka: Przemysław Gintrowski, Zbigniew Łapiński
  • 1990 Nie chcemy uciekać
wydawca: Wydawnictwo Kompas (kaseta)
wykonanie: Przemysław Gintrowski – śpiew, gitara; Zbigniew Łapiński – fortepian
słowa: Zbigniew Herbert, Jacek Kaczmarski, Marek Tercz, Natan Tenenbaum, Jerzy Czech, Adrianna Szymańska, Marek Mayer, Tomasz Jastrun
muzyka: Przemysław Gintrowski
  • 1991 Kamienie
wydawca: Pomaton Emi, 1991 (kaseta); Pomaton Emi, 2002 (w dwupłytowym zestawie CD wraz z Pamiątkami, nr kat. 5437362)
wykonanie: Przemysław Gintrowski – śpiew, instr. klawiszowe, fortepian; Piotr Rubik – fortepian;
słowa: Jerzy Czech, Zbigniew Herbert
muzyka: Przemysław Gintrowski
  • 2000 Odpowiedź – poezja Zbigniewa Herberta w rozbudowanej aranżacji instrumentów elektronicznych
wydawca: Polskie Radio, 2000 (CD, nr kat. PRCD219)
wykonanie: Przemysław Gintrowski – śpiew, gitara, instr. klawiszowe; Adam Sztaba – fortepian;
słowa: Zbigniew Herbert
muzyka: Przemysław Gintrowski

z Jackiem Kaczmarskim i Zbigniewem Łapińskim

  • 1979 Mury
wydawca:
Wifon, 1981 (kaseta, nr kat. CK-0159A)
Wifon, 1990 (płyta winylowa)
Pomaton Emi, 1991 (kaseta, nr kat. POM 005)
Pomaton Emi, 1999 (CD, nr kat. 5228392E)
Pomaton Emi, 2004 (CD, w zestawie Syn Marnotrawny)
wykonanie: Przemysław Gintrowski – śpiew, gitara; Jacek Kaczmarski – śpiew, gitara; Zbigniew Łapiński – fortepian;
słowa: Jacek Kaczmarski, Zbigniew Herbert, Krzysztof Maria Sieniawski, Mieczysław Jastrun
muzyka: Jacek Kaczmarski, Przemysław Gintrowski, Lluis Llach
  • 1980 Raj – materiał nagrywany w 1980 r. nieoficjalnie na koncertach
wydawca:
Pomaton Emi, 1991 (kaseta, nr kat. POM 013)
Pomaton Emi, 2002 (album dwupłytowy + Muzeum, nr kat. 5434212)
Pomaton Emi, 2004 (CD, w zestawie Syn Marnotrawny)
wykonanie: Przemysław Gintrowski – śpiew, gitara; Jacek Kaczmarski – śpiew, gitara; Zbigniew Łapiński – fortepian;
słowa: Jacek Kaczmarski, Zbigniew Herbert
muzyka: Jacek Kaczmarski, Przemysław Gintrowski, Zbigniew Łapiński
  • 1981 Muzeum – materiał nagrywany w 1981 r. nieoficjalnie na koncertach
wydawca:
Pomaton Emi, 1991 (kaseta, nr kat. POM 017)
Pomaton Emi, 2002 (album dwupłytowy + Raj, nr kat. 5434212)
Pomaton Emi, 2004 (CD, w zestawie Syn Marnotrawny)
wykonanie: Przemysław Gintrowski – śpiew, gitara; Jacek Kaczmarski – śpiew, gitara; Zbigniew Łapiński – fortepian;
słowa: Jacek Kaczmarski, Natan Tenenbaum
muzyka: Jacek Kaczmarski, Przemysław Gintrowski, Zbigniew Łapiński
  • 1991 Mury w Muzeum Raju
wydawca:
Pomaton Emi, 1991 (CD, nr kat. POM CD 008)
Pomaton Emi, 1991 (2 kasety, nr kat. POM 023, POM 024)
Pomaton Emi, 2002 (album dwupłytowy + Wojna postu z karnawałem, nr kat. 5417412)
Pomaton Emi, 2004 (CD, w zestawie Syn Marnotrawny)
wykonanie: Przemysław Gintrowski – śpiew, gitara; Jacek Kaczmarski – śpiew, gitara; Zbigniew Łapiński – fortepian;
słowa: Jacek Kaczmarski, Natan Tenenbaum, Mieczysław Jastrun, Krzysztof Maria Sieniawski, Sergiusz Jesienin (wykorzystany fragment wiersza)
muzyka:Jacek Kaczmarski, Przemysław Gintrowski, Zbigniew Łapiński, Lluis Llach
  • 1993 Wojna Postu z Karnawałem
wydawca:
Pomaton Emi, 1993 (CD, nr kat. POM CD 034)
Pomaton Emi, 1993 (2 kasety, nr kat. POM 059, POM 060)
Pomaton Emi, 2002 (album dwupłytowy + Mury w Muzeum Raju, nr kat. 5417412)
Pomaton Emi, 2004 (CD, w zestawie Syn Marnotrawny)
wykonanie: Przemysław Gintrowski – śpiew, gitara; Jacek Kaczmarski – śpiew, gitara; Zbigniew Łapiński – śpiew, fortepian;
słowa: Jacek Kaczmarski
muzyka:Jacek Kaczmarski, Przemysław Gintrowski, Zbigniew Łapiński

Filmografia

Muzyka filmowa

  • 1981 Dziecinne pytania
  • 1982 Matka Królów
  • 1983 Nadzór
  • 1985 Sezon na bażanty
  • 1985 Tętno
  • 1986 Słońce w gałęziach
  • 1986 Weryfikacja
  • 1986 Zmiennicy
  • 1987 Co to konia obchodzi
  • 1987 Ściany
  • 1987 Dorastanie
  • 1987 Polska historia kina
  • 1988 Dotknięci
  • 1988 Koniec
  • 1988 Pięć minut przed gwizdkiem
  • 1988 Spadek
  • 1988 Teatrum wiele tu może uczynić
  • 1988 Lewiatan
  • 1989 Goryl, czyli ostatnie zdanie
  • 1989 Nim słońce wejdzie
  • 1989 Ostatni prom
  • 1989 Przejście
  • 1995 Tato
  • 1997-1998 13 Posterunek
  • 1999 Opowiedz o twojej miłości
  • 2000 13 Posterunek 2
  • 2003 Show
  • 2006 U Fryzjera

Piosenki w filmach

  • 1981 Człowiek z żelaza – "Ballada o Janku Wiśniewskim"
  • 1981 Dziecinne pytania – "Modlitwa o wschodzie słońca", "Pokolenie", "Czy poznajesz mnie, moja Polsko?"
  • 1982 Bluszcz – "A jeśli przyszłoby umierać"
  • 1984 Bez końca – "Dylemat"
  • 1986 Zmiennicy – "Zmiennicy"
  • 1987 Dorastanie – "Dorastanie"
  • 1988 W Labiryncie – "Autoportret Witkacego"
  • 1989 Ostatni dzwonek – "A my nie chcemy uciekać stąd", "Modlitwa o wschodzie słońca"
  • 1990 Rozmowy o miłości – "Ballada o miłości"
  • 1995 Tato – "Tylko kołysanka"

Role filmowe

  • 1981 Cień
  • 1982 Bluszcz – gitarzysta
  • 1981 Dziecinne pytania – wraz z Jackiem Kaczmarskim w dwóch scenach: w akademiku – studenci, oraz szamotanina z ZOMO
  • 1988 4 w Crimen – pieśniarz
  • 1988 Dotknięci – akompaniator Marii (nie występuje w czołówce)
  • 1989 Goryl, czyli ostatnie zdanie – leśniczy Leon
  • 1990 Historia niemoralna – lekarz w szpitalu
źródło: wikipedia, licencja GNU FDL, autorzy