Szukaj znanych osób

Przemysław Thiele

Przemysław Thiele

Kategoria: Piosenkarze Dziennikarze

Liczba wyświetleń: 1320
Ocena: liczba gł.: 1

Przemysław Thiele (ur. 10 października 1966) – polski instrumentalista, wokalista, autor tekstów, producent muzyczny i dziennikarz radiowy.

Debiutował w zespole PF BRUT, który istniał w latach 1985–1986. W 1986 założył zespół Kolaboranci, którego liderem i wokalistą był aż do jego rozwiązania w 1995. Równolegle od 1986 współtworzy awangardowy duet Zemby. Obecnie jest kierownikiem Redakcji Muzycznej Polskiego Radia Szczecin. Prowadzi różnorakie audycje radiowe w tym Szczecińską Listę Przebojów.

Thiele w zespole Kolaboranci (na murku).
Thiele w zespole Kolaboranci (na murku).

Dyskografia solowa

  • Rygory zupy mlecznej (1998)
  • Egoegzekucja (1999)
  • Monogatari (2001)
  • Modlitewning (2002)
  • Żniwiarz (2004)
  • Korepetycje z moresu (2007)

Linki zewnętrzne

źródło: wikipedia, licencja GNU FDL, autorzy