Szukaj znanych osób

Renata Gabryjelska

Data urodzenia: 07 marca 1972 r.

Kategoria: Aktorki Modelki

Liczba wyświetleń: 1031
Ocena: liczba gł.: 2

Renata Gabryjelska (ur. 7 marca 1972 roku w Olsztynie) - polska modelka i aktorka.

Kariera

W 1993 r. zdobyła tytuł I wicemiss Polonia. W 1994 rozpoczęła pracę w paryskiej agencji modelek Metropolitan, odbywała sesje modowe dla Cosmopolitan, Madame Figaro, 3Suisses, Molton. Absolwentka w Szkole Głównej Handlowej na wydziale marketingu, absolwentka również prawa na Uniwersytecie Warszawskim.

Pracowała też dla telewizji Polsat, Atomic TV oraz dla magazynu Viva. Od 1997 roku występuje w z serialu Złotopolscy, jako Ewa Kowalska, rola ta przynosi jej popularność. Współpracowała też z agencją public relations BCC. W latach 1999 i 2002 brała udział w sesjach dla magazynu Playboy. Słuchaczka Wydziału Reżyserii Warszawskiej Szkoły Filmowej. Prowadzi również działalność charytatywną (program Animals) poświęconą zwierzętom ze schronisk.

Prywatnie jej mężem (1993) jest Stanisław Tyczyński.

Filmografia

  • 2003: Tak czy nie?
  • 2002: Rób swoje ryzyko jest twoje - była żona Emila
  • 1999: Tygrysy Europy - modelka Sandra
  • 1997: Złotopolscy - Ewa
  • 1995: Girl Guide - Kinga
  • 1994: Piękna warszawianka - Maryśka
  • 1994: Spółka rodzinna - Jola
źródło: wikipedia, licencja GNU FDL, autorzy