Szukaj znanych osób

Shane West

Data urodzenia: 10 czerwca 1978 r.

Kategoria: Aktorzy

Liczba wyświetleń: 437
Ocena: liczba gł.: 1

Shane Bruce West (ur. 10 czerwca 1978 w Baton Rouge, Luizjana - amerykański aktor i piosenkarz.

Jego przygoda z aktorstwem zaczęła się już w wieku 15 lat. Wtedy to popularność przyniosła mu rola w serialu "Once and Again". Ma na swoim koncie także liczne gościnne występy w serialach np. w "Buffy postrach wampirów" czy "Ostry dyżur". Prawdziwą popularność przyniosła mu rola Landona Catera w "Szkole uczuć". Obok aktorstwa jego pasją jest muzyka. W 1999 r. wraz z dwoma kolegami założył punkowo-rockowy zespół "Average Jo" (nie wydali jeszcze płyty, ale jeden utwór znajduje się na sountracku do "Szkoły uczuć"). Później nazwa została zmieniona na "Jonny Was". Shane gra na gitarze, śpiewa i pisze teksty piosenek.

Filmografia


Filmografia

  • 2006: Elder Son jako:Bo
  • 2006: What We Do Is Secret jako:Darby Crash
  • 2006: Vinyl jako:Jimmy
  • 2003: Liga niezwykłych dżentelmenów jako:Tomek Sawyer
  • 2002: Szkoła uczuć jako: Landon Carter
  • 2001: Sztuka rozstania jako:Striker
  • 2001: Ocean's Eleven: Ryzykowna gra jako:ON SAM
  • 2000: Dracula 2000 jako:J.T
  • 2000: Time for Dancing jako:Paul
  • 2000: Wszystkie chwyty dozwolone jako:Ryan
  • 1999: Smak wolności jako:Ted
  • 1999-2002: Once and Again jako:Eli Sammler
  • 1998: Clips' Place jako:
  • 1997: Gra o spadek jako:Chris Theodorakis
  • 1994: Ostry dyżur jako:Dr Ray Burnett

Gościnnie

  • 1998: Closer jako:Tad
  • 1998: To Have & to Hold jako:Mitch
  • 1997: Meego jako:Facet w dużym kapeluszu
  • 1997-2003: Buffy: Postrach wampirów jako:jako Sean Dwyer
  • 1996-1997: Mr. Rhodes jako:Mick
  • 1995-2000: Sliders- Piąty wymiar jako:Kirk
  • 1995-1996: Crew jako:Zarządca składu
  • 1995: Sliders jako:Kirk
  • 1993-2000: Chłopiec poznaje świat jako:Nick
  • 1992-1997: California Dreams jako:Doug (głos)
  • 1992-1996: Gdzie diabeł mówi dobranoc jako:jako Dave Lattimore

Kompozytor 2002: Szkoła uczuć (A Walk to Remember)

Ciekawostki

  • Jedną ze swoich piosenek zadedykował koledze po fachu, aktorowi Jonathanowi Brandisowi (znanemu głównie z filmu SeaQuest DSV z 1993r.), który zginął w niewyjaśnionych okolicznościach w swoim mieszkaniu w Los Angeles, w listopadzie 2003r.
  • Aktor ma dwie siostry Simone i Marli Ann.
źródło: wikipedia, licencja GNU FDL, autorzy