Szukaj znanych osób

Timothy Dalton

Timothy Dalton

Kategoria: Aktorzy

Liczba wyświetleń: 891
Ocena: brak ocen

Timothy Peter Dalton (ur. 21 marca 1944 w Colwyn Bay w Walii) - brytyjski aktor teatralny i filmowy, znany przede wszystkim jako czwarty oficjalny odtwórca roli Jamesa Bonda. W postać superagenta 007 Dalton wcielił się w dwóch filmach: W obliczu śmierci (1987) i Licencja na zabijanie (1989).

Timothy, najstarszy z piątki rodzeństwa Daltonów, zaczął swą karierę aktorską będąc jeszcze nastolatkiem. Wraz z kilkoma innymi aktorami podróżował i studiował w Królewskiej Akademii Sztuk Dramatycznych (The Royal Academy of Dramatic Arts). Uwagę szerszej widowni zwrócił na siebie po tym, jak wcielił się w postać Króla Filipa w dramacie historycznym "Lew w Zimie" ("The Lion in Winter"). Przełomem była też rola Heathcliffa w "Wuthering Heights". Pierwszym jego amerykańskim filmem była dopiero komedia "Sextette" z roku 1978. Rozgłos przyniosły mu też takie filmy jak: "Agatha", "Flash Gordon" i kilka mini seriali telewizyjnych. Kiedy Roger Moore rozstał się z rolą Bonda po "Zabójczym Widoku" 007 miał zostać Pierce Brosnan, jednak nie pozwoliły mu na to umowy kontraktowe. Wtedy też rolę zaproponowano Timowi. Dalton znacznie zmienił postać Jamesa Bonda, upodobniając jego kinowy wizerunek do książkowego. Było to sporym zaskoczeniem dla fanów Moore'a. Timothy publicznie zresztą oświadczył, że chce zbliżyć graną przez siebie postać do wizerunku, jakiego nadał jej Ian Fleming w swych powieściach, co mu się zresztą udało. Zdecydowana większość fanów uznała kreację Daltona za najbardziej zbliżoną do pierwowzoru literackiego. W roku 1987 "W Obliczu Śmierci" przyniósł zarówno szybką akcję, jak i prawdziwie romantyczny element nie widziany od czasów "W Tajnej Służbie Jej Królewskiej Mości". Dwa lata później w "Licencji Na Zabijanie" zamiast kolejnej misji ratowania świata mieliśmy okazję oglądać brutalny atak na starego przyjaciela Bonda, Felixa Leitera. Filmowi podniesiono kategorie wiekowe ze względu na brutalne sceny palenia żywcem, zjadania ludzi przez rekiny, wysadzania głowy w komorze dekompresyjnej itd. Również przeciwnik - baron narkotykowy był dalece bardziej prawdziwy niż zwykle. Nie zapominajmy również o tym, że Bondowi odebrano licencję na zabijanie i przez cały film w zasadzie 007 zabijając popełnia przestępstwa. Film był kolosalnym szokiem dla fanów serii. Niestety, ze względu na słabą kampanię reklamową film nie zarobił zbyt dużo. W roku 1994, po ukończeniu zdjęć do mini serialu "Scarlett" Dalton ogłosił, że nie wcieli się więcej w rolę Jamesa Bonda. Jak wiadomo, w następnym filmie zastąpił go (również z powodzeniem) Pierce Brosnan.

Zwykli fani często narzekali na filmy w których wystąpił Timothy Dalton, porównując go do Moore'a, Connery'ego i Brosnana. Jednocześnie jednak wierniejsi fani serii, szczególnie ci, którzy czytali powieści Fleminga, bardzo cenią sobie te dwa filmy.

Filmografia:

  • 2007 - Hot Fuzz (Ostre psy) - Simon Skinner
  • 2006 - Gedo senki (Opowieści Ziemniomorza) - głos w wersji ang.
  • 2006 - The Sittaford Mystery (Tajemnica Sittaford, TV) - Clive Travelyan
  • 2005 - Hercules (Herkules, TV) - Amifitrion
  • 2004 - Dunkirk (TV) - Narrator (głos)
  • 2003 - Looney Tunes: Back In Action (Looney Tunes: Znowu w akcji) - Damien Drake
  • 2001 - Bandyci (American Outlaws) - Allan Pinkerton
  • 2000 - Possessed (TV) - Willam Bowden
  • 2000 - Time Share (Gorzka melodia) - Matt
  • 1999 - Made Men (Ludzie mafii) - Sheriff Dex Drier
  • 1999 - Cleopatra (Kleopatra, TV) - Julius Caesar
  • 1997 - The Reef (Rafa, TV)- George Darrow
  • 1997 - The Informant - D.C.I. Rennie
  • 1997 - The Beautician and the Beast (Piękna i Borys bestia) - Boris Pochenko
  • 1995 - Salt Water Moose (Kumpel Łoś) - Lester Parnell
  • 1995 - "Stories from My Childhood" (odcinek serii TV)- Prince Guidon (głos)
  • 1994 - Naked in New York (Nagi w Nowym Jorku) - Elliot Price
  • 1994 - "Scarlett" (Miniserial TV) - Rhett Butler
  • 1994 - Lie Down with Lions (Wejść między lwy, TV) - Jack Carver
  • 1993 - In Search of Wolves (TV) - Prowadzenie
  • 1992 - Framed (Umrzeć to za mało, TV) - Eddie Myers
  • 1991 - Człowiek rakieta - Neville Sinclair
  • 1990 - La Putain du roi (Królewska faworyta) - Król Vittorio Amadeo
  • 1988 - Hawks (Ostatni lot) - Bancroft
  • 1989 - Licencja na zabijanie (Licence to Kill) - James Bond
  • 1987 - "Wildlife Chronicles" (Miniserial TV) - Prowadzenie
  • 1987 - W obliczu śmierci (The Living Daylights) - James Bond
  • 1987 - Brenda Starr - Basil St. John
  • 1986 - "Sins" (Grzechy, Miniserial TV) - Edmund Junot
  • 1985 - Hooked on Fishing (TV) - Prowadzenie
  • 1985 - The Doctor and the Devils (Doktor i diabły) - Dr. Thomas Rock
  • 1985 - Florence Nightingale (TV) - Richard Milnes
  • 1984 - "Mistral's Daughter" (Miniserial TV) - Perry Kilkullen
  • 1984 - Faerie Tale Theater: The Emperor's New Clothes (TV) - Narrator (głos)
  • 1984 - The Master of Ballantrae (Dziedzic z Ballantrae, TV) - Francis Burke
  • 1983 - Antony and Cleopatra - Marc Antony
  • 1983 - "Jane Eyre" (Miniserial TV) - Edward Fairfax Rochester
  • 1981 - Chanel Solitaire - Boy Capel
  • 1980 - Flash Gordon - Prince Barin
  • 1979 - The Flame Is Love (TV) - Marquis de Guaita
  • 1979 - Agatha (Agata) - Archibald Christie
  • 1978 - Sextette - Sir Michael Barrington
  • 1978 - "Centennial" (Miniserial TV) - Oliver Seccombe
  • 1978 - El Hombre que supo amar - Juan de Dios
  • 1975 - Permission to Kill - Charles Lord
  • 1971 - Mary, Queen of Scots (Maria, królowa Szkotów) - Lord Henry Darnley
  • 1971 - Candida (TV)
  • 1970 - Giochi particolari - Mark
  • 1970 - Wuthering Heights (Wichrowe wzgórza) - Heathcliff
  • 1970 - Five Finger Exercise (TV)
  • 1970 - Cromwell - Rupert
  • 1968 - The Three Princess (TV)
  • 1968 - The Lion in Winter (Lew w zimie) - Philip II
  • 1966 - "Sat'day While Sunday" (Serial TV) - Peter



źródło: wikipedia, licencja GNU FDL, autorzy