Szukaj znanych osób

Tomasz Budzyński

Tomasz Budzyński

Kategoria: Piosenkarze

Liczba wyświetleń: 1310
Ocena: brak ocen

Tomasz Budzyński (ur.1962 w Tarnobrzegu, jednak po kilku latach wraz z rodzicami przeprowadził się do Puław gdzie się wychowywał), polski wokalista rockowy, malarz i poeta. Ukończył Liceum Plastyczne w Nałęczowie koło Puław.

Znany jest przede wszystkim jako wokalista zespołów Armia, 2Tm2,3 oraz Budzy i Trupia Czaszka. Swego czasu śpiewał także w zespole Siekiera. Nagrał także solową płytę Taniec szkieletów (2002). Jest kompozytorem muzyki do przedstawienia Iuvenilium Permanens wystawianym na deskach krakowskiego Teatru im. Juliusza Słowackiego. Żonaty, ojciec dwojga dzieci.

Dyskografia

Siekiera

  • 1985 - Fala
  • 2008 - Na Wszystkich Frontach Świata

Armia

  • 1987 - Aguirre
  • 1988 - Armia
  • 1991 - Legenda
  • 1992 - Exodus
  • 1993 - Czas i byt
  • 1994 - Triodante
  • 1997 - Duch
  • 1997 - Duch (singel)
  • 1999 - Antiarmia
  • 1999 - Droga
  • 2001 - Soul Side Story
  • 2003 - Pocałunek Mongolskiego Księcia
  • 2005 - Ultima Thule

2Tm2,3

  • 1996 - Przyjdź
  • 1999 - 2Tm2,3 (Amen)
  • 2000 - Pascha 2000
  • 2000 - Pascha 2000 Tour
  • 2004 - Propaganda Dei
  • 2006 - 888

Budzy i Trupia Czaszka

  • 2004 - Uwagi Józefa Baki

Tomasz Budzyński

  • 2002 - Taniec Szkieletów
  • 2008 - Luna

Występy gościnne

  • Izrael Duchowa Rewolucja
  • Apatia Walka czy apatia
  • Acid Drinkers The State Of Mind Report
  • Na Górze Satysfakcja

Składanki

  • Wśród nocnej ciszy...
    • Wśród nocnej ciszy - śpiew
    • Najkrótsza kolęda Tomasza Budzyńskiego - śpiew
źródło: wikipedia, licencja GNU FDL, autorzy